Mötesglädje för seniorer – projekt mot ensamhet

Under hösten arrangerar fyra studenter i Vimmerby seniorträffar med fokus på gemenskap och aktiviteter för de äldre.

Alicia Westerling, Amanda Leander, Jenny Franzén och Nemo Hellström (saknas i bild), anordnar träffar för seniorer. Syftet är att motverka ensamhet och psykisk ohälsa bland äldre.

Alicia Westerling, Amanda Leander, Jenny Franzén och Nemo Hellström (saknas i bild), anordnar träffar för seniorer. Syftet är att motverka ensamhet och psykisk ohälsa bland äldre.

Foto: Lovisa Larsson Lamprecht

Vimmerby2024-10-18 06:00

Med projektet Mötesglädje för seniorer vill de fyra studenterna Amanda Leander, Alicia Westerling, Jenny Franzén och Nemo Hellström, från socialpedagogprogrammet på Vimmerby folkhögskola minska ensamheten bland äldre. 

– Idén kom från att vi vet att psykisk ohälsa bland äldre är ett stort problem som man ofta inte pratar om, säger Alicia Westerling. 

Vid totalt sju tillfällen kommer gänget att arrangera träffar och hålla aktiviteter för seniorerna. Fyra tillfällen är slutna till boende på Borghaga, men tre tillfällen är öppna för alla seniorer att delta i och hålls på allaktivitetshuset Fabriken. 

– Vi vill nå ut till så många som möjligt. Därför kommer vi att ses varannan vecka på Borghaga för de boende som inte kan ta sig till oss, och varannan vecka på Fabriken, säger Alicia Westerling.  

Vad kommer ni göra för aktiviteter? 

– Vi kommer anpassa oss efter vad deltagarna vill göra, men vi har en senior sånggrupp på folkhögskolan som kommer att sjunga på boendet. Vi tänkte prata historia och kanske väcka gamla minnen, sen kanske någon tipspromenad, säger Alicia Westerling. 

– Huvudsyftet är att det ska finnas en mötesplats för äldre att umgås och att hitta nya vänner. Aktiviteterna kommer att vara valfritt att delta i, säger Amanda Leander. 

Nyligen kom beskedet om nedläggningar av tre lunchrestauranger i Vimmerby kommun till följd av nedskärningar. Det har riktats kritik mot kommunen om att äldre kommer att förlora sin mötesplats. Något som även studenterna diskuterat. 

– Det här projektet startade innan beskedet kom, men det blir extra aktuellt nu. Det är ju tråkigt att äldre förlorar sin gemenskap. Det bidrar ju inte till ett bättre mående, säger Amanda Leander. 

Först fanns förhoppningar om att kommunen kanske skulle kunna ta över seniorträffarna när studenternas projektarbete är slut, något som de fått tänka om efter beskedet. 

– Vi kan ju dela med oss av vår kunskap till organisationer eller andra som jobbar mot ensamheten hos äldre och hoppas att någon tar över, säger Jenny Franzén.

– Vi hoppas också att de äldre hittar vänner på våra träffar, och att de kan fortsätta ses själva efter projektets slut, säger Amanda Leander. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!