Studenter lämnade sol och värme för svenska kylan

Under två månader bor Paula Gordo, Camilla Mallia och Andrea Mancuso i svenska värdfamiljer och går i skolan på Vimmerby gymnasium. En upplevelse som sannerligen skiljer sig från hemländerna Spanien och Italien. Vimmerby Tidning gav sig ut för att ta reda på mer om deras upplevelser.

Från Vimmerby gymnasium är det endast en elev som är iväg på ett utbyte. 
"Många känner sig stressade över att man missar så mycket i skolan. Det skulle vara jättekul att åka men nu har vi lärt känna varandra så bra att jag absolut skulle kunna åka och hälsa på. Det kommer jag nog göra framöver", säger Allis Nilsson. På bilden från vänster: Andrea Mancuso, Camilla Mallia, Paula Gordo och Allis Nilsson.

Från Vimmerby gymnasium är det endast en elev som är iväg på ett utbyte. "Många känner sig stressade över att man missar så mycket i skolan. Det skulle vara jättekul att åka men nu har vi lärt känna varandra så bra att jag absolut skulle kunna åka och hälsa på. Det kommer jag nog göra framöver", säger Allis Nilsson. På bilden från vänster: Andrea Mancuso, Camilla Mallia, Paula Gordo och Allis Nilsson.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-10-16 06:00

Vimmerby gymnasium har under två månader ett studentutbyte genom Erasmus. Paula Gordo, Camilla Mallia och Andrea Mancuso är alla med i projektet och Vimmerby Tidning träffar dem när halva tiden av utbytet har gått.

– Jag har förälskat mig i landet. Det är så annorlunda från Spanien. Det finns en känsla här som passar mig. Jag gillar skogen och det kalla vädret, säger 16-åriga Paula Gordo från Spanien, som är här för andra gången.

Camilla Mallia och Andrea Mancuso är båda 17 år och kommer från Italien. Under studenternas första tid i Sverige har det redan blivit tydligt för dem att det finns skillnader mellan deras egna och den svenska skolan.

– Examinationer och strukturen kring dem är annorlunda. Sedan har ni lås på skåpen vilket är något vi inte har. Idrotten är bättre här också med fler möjligheter för alla under skoltid, utan att behöva betala, säger Andrea Mancuso.

– Här är hela utbytessystemet baserat på kommunikation och utbyte av tankar och åsikter. Det förbereder studenterna bättre för verkliga livet. Det är mindre akademiskt men samtidigt mer avancerat med flera nivåer på kurserna, säger Mallia.

Men nog finns det lärdomar för svenskarna att ta till sig av också.

– Sättet ni interagerar med andra, vi är mer öppna i Spanien. Här är det svårt att ge någon en kram, det är verkligen något man får jobba för, säger Gordo och skrattar. 

Allis Nilsson som går på gymnasiet är värdfamilj åt Paula Gordo och enligt henne är det inte bara utbytesstudenterna som lär sig något nytt.

– Det är roligt för du lär dig mycket om andra kulturer. Paula tog med mat från Spanien och har lagat mycket mat som är ny för oss vilket har varit roligt att få ta del av, säger Nilsson.

Med via telefonen är Tess Frid, som är värdfamilj åt Camilla Mallia, och hon håller med.

– Jag har lärt mig jättemycket om skillnader mellan våra kulturer och livsstilar. Det är roligt att ha fått uppleva det här, säger hon.

Vad kommer ni ta med er från den här upplevelsen?

– Allt! Det här är något du bär med dig och använder dig utav resten av livet, säger Mancuso.

– Att kliva ur min comfort zone har verkligen fått mig att växa som människa och om jag fick stanna här resten av livet skulle jag det, säger Gordo.

"Här får alla möjligheten att studera på universitetet och alla har samma chans till en bra utbildning. Det är upp till dig själv att ta chansen. I Spanien är det väldigt dyrt och där har inte alla möjligheten", säger Paula Gordo, utbytesstudent från Spanien, längst fram i bild.
"Här får alla möjligheten att studera på universitetet och alla har samma chans till en bra utbildning. Det är upp till dig själv att ta chansen. I Spanien är det väldigt dyrt och där har inte alla möjligheten", säger Paula Gordo, utbytesstudent från Spanien, längst fram i bild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!