Jörn, 37, är ny ordförande i Sparbanken

Vissa tar lite längre tid på sig att klättra på karriärstegen, medan det går fortare för andra. Sedan i mars är 37-årige Jörn Allmandinger (yngst i styrelsen) Vimmerby sparbanks nye styrelseordförande.

Jörn Allmandinger tipsar om hur månadspengen hanteras hemma. Barnen tycker förstås inte att det är tillräckligt. Men dottern har ärvt den stora entreprenörsandan i familjen. Hon tar sticklingar från jordgubbsplantor på hösten som hon planterar och sedan säljer på sommaren. Det går riktigt bra berättar en stolt pappa.

Jörn Allmandinger tipsar om hur månadspengen hanteras hemma. Barnen tycker förstås inte att det är tillräckligt. Men dottern har ärvt den stora entreprenörsandan i familjen. Hon tar sticklingar från jordgubbsplantor på hösten som hon planterar och sedan säljer på sommaren. Det går riktigt bra berättar en stolt pappa.

Foto: Maria Fabien

Vimmerby2024-07-20 07:00

– Barnen får månadspeng, men utan sparkrav. Vi avvaktar lite med att kräva att de ska börja spara till pensionen, säger Jörn Allmandinger med ett skratt.

Som ganska nybliven ordförande i den lokala Sparbanken borde han ha koll på hur pengar ska hanteras. Det är en målmedveten strateg som vi träffar i hans ljusa och sparsmakade företagslokal i gamla Rosinshuset i centrala Vimmerby. Förutom skrivbordet finns där en plyschsoffa och på bordet ligger ett mixerbord med stora mikrofonstativ fastsatta. Jörn driver även en podd tillsammans med en vän.

– Det har inte blivit så mycket poddande som jag hade önskat, men tanken är att vi ska fortsätta till hösten. Det är viktigt att det känns kul, säger han.

undefined
Podden Drivkraft nära dig driver han tillsammans med sin vän Jacob Meijer.

Jörn Allmandinger blev invald som ledamot i Sparbanken 2018. I mars i år, 37 år gammal blev han vald som ordförande. Jörn Allmandinger är den yngste i styrelsen. Kanske även en av de yngsta styrelseordförande i landet inom banksektorn. Men steget upp till ordförandeposten har varit en lång process. Kurser och utbildningar, nätverkande och mycket stöd och uppbackning från de andra ledamöterna ledde honom dit han är idag. Innan ordförandeskapet var han vice ordförande och året innan han blev vald har varit som en lång förberedelse. Förra ordförande sitter kvar i styrelsen.

– Det var nervöst första gången jag skulle leda ett styrelsemöte, men det gick bra, säger Jörn Allmandinger.

Han tycker det finns ett mervärde med att han är ung och skulle gärna se fler yngre i styrelsen.

– Gärna en 25-åring, men det ställs krav på utbildning och erfarenhet. Det är därför svårt att rekrytera och det tar några år innan man blir varm i kläderna, säger Jörn Allmandinger.

Själv började han tidigt och har därför hunnit långt med att förvärva sina kunskaper. Han är utbildad civilekonom i Linköping. 

– Ett tag var jag inne på civilingenjör istället. Jag insåg dock att alla företag behöver ekonomisk rådgivning till skillnad från behovet av en civilingenjör. Så då blev det ekonomi istället, säger han.

Ingen av hans föräldrar arbetar med ekonomi utan det var finanskraschen 2008, som fick honom att börja intressera sig för finansmarknaden. Jörn Allmandinger är född i Tyskland, utanför Hamburg och var femton år när han flyttade till Vimmerby.

– Mamma hade en sommarstuga och vi hade varit mycket på semester här. Steget blev inte så stort när hon sedan träffade en svensk man och bestämde sig för att flytta till Sverige, berättar han.

Det gick snabbt för honom att hitta kompisar och lära sig språket. Han fick mycket hjälp från skolan.

– Det var bra lärare som engagerade sig. Jag behövde inte något tredje språk eftersom jag redan hade tyskan och kunde därför fokusera på svenskan och få extra lektioner. Men att läsa barnböcker för att lära mig svenska kändes ju lite märkligt när man var tonåring förstås, säger han.

Det märks att han trivs med sitt uppdrag och han talar sig varm om Sparbankens grundidé om att vara nära lokalsamhället. Att vinsten ska komma lokalsamhället till del bland annat genom stipendier och sponsring, till exempel till idrottsorganisationer. Själv har han spelat mycket handboll men aldrig fotboll.

– Idag står jag på åskådarbänken när mina barn spelar, säger han.

Han bodde tidigare i Göteborg, men insåg vilken fördel det är att bo i Vimmerby när man har familj och barn. 

– Allt finns nära tillhands, mor- och farföräldrar, ALV runt hörnet. Det blir så mycket lättare allting, säger han.

Vad blir nästa steg i karriären?

– Det vet jag inte. Nu vill jag se tiden an under detta verksamhetsår och sedan får vi se. Det vore förstås roligt med fler styrelseuppdrag, säger Jörn Allmandinger.

Möjligheten finns. Hans egna konsultföretag i ekonomisk rådgivning och verksamhetsutveckling gör att han kan bestämma sina arbetstider själv och gå ner i tid vid behov. Det som han tycker är roligt med ordförandeskapet är att kunna följa utvecklingen och vara med och lägga upp strategierna.

– Det händer mycket från ett möte till ett annat. Något man kanske inte tänker på om man hela tiden är i den operativa och verkställande produktionen. Det svåraste har väl varit att hela tiden vara ajour och se till att alla kommer till tals. Det är ju olika personligheter i styrelsen och bäst resultat når vi när alla är delaktiga, säger Jörn Allmandinger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!