Succé för nya regler på Återvinningscentralen

En minskning från 16 till 9 kg per besök – så mycket har det brännbara avfallet minskat med på Återvinningscentralen sedan 1 mars. Därmed har de nya slängningsreglerna slagit väl ut.

Marika Andersson på Återvinningscentralen framhåller att det är betydligt mer resurseffektivt att återvinna förpackningar jämfört med att energiutvinna dem.

Marika Andersson på Återvinningscentralen framhåller att det är betydligt mer resurseffektivt att återvinna förpackningar jämfört med att energiutvinna dem.

Foto: Pressbild

Vimmerby2016-05-24 12:00

Sedan VEMAB införde nya sorteringsrutiner och förbud mot att slänga avfall i säckar har det skett en betydlig förbättring av sorteringen. Förutom en minskning av det brännbara avfallet med 44 procent, har utsorteringen av det farliga avfallet och elavfallet ökat och istället sorterats ut för återvinning och korrekt omhändertagande.

Däremot finns fortfarande stor förbättringspotential gällande kunskapen om vad som är återvinningsbara förpackningar.

Renhållningschefen Daniel Johansson är nöjd med resultatet såhär långt.

– Erfarenheter från andra kommuner som infört samma förändring gällande säckar är att det sker en klar  förbättring gällande sortering. Ändå är det roligt att se att förbättringen blivit så tydlig. Personalen på Återvinningscentralen har ett stort engagemang i frågan och är den största anledningen till det goda resultatet. Vi upplever att det är ytterst få som avsiktligt sorterar fel, utan oftast är det okunskap eller stress som gör att det blir fel ibland.

Som ett led i att förbättra sorteringen av det avfall som lämnas på Återvinningscentralen infördes nya sorteringsrutiner den 1 mars, som bland annat innebär förbud mot att slänga avfall i säckar.

Det betyder att alla säckar ska tömmas. Säckar, eller annat emballage, ska bara användas för att forsla avfallet i och alltså tömmas i rätt container på Återvinningscentralen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om