Succé för Telia i Vimmerby tätort

Telia beskriver sin satsning i Vimmerby som en succé. Totalt har telekomjätten tecknat fiberavtal med cirka 700 villor i tätorten. Det kommunala stadsnätet har tecknat avtal med mellan 100-200 villor i tätorten. Men samtidigt finns det ungefär 700 villor kvar i tätorten som ännu inte tecknat något fiberavtal - och Telias kampanj är över. - Vi ska ta så många som möjligt av de villor som är kvar, säger Itsams projektledare Mats Paulsson.

Vimmerby2014-11-08 05:06

På ett sätt är det helt jämnt i fiberkriget mellan Telia och Vimmerby kommun. Både Telia och Itsam har tecknat avtal med 700 villor vardera.
På ett annat sätt vinner Telia på knockout. I tätorten, vilket än så länge är den enda marknad som man riktat in sig på, har 700 villor tecknat avtal med telekomjätten. Där har Itsam bara lyckats locka mellan 100 och 200 villor såhär långt.
- Vi jobbar på olika sätt, och vi tar nu område för område i tätorten och vill få med oss så många villor av de som är kvar som möjligt, säger Mats Paulsson som uppskattar att det finns drygt 1 600 villor i tätorten.
Det innebär att drygt 700 villor står utan fiberavtal i dagsläget och Telia har avslutat sin kampanj.
- Konkurrensen har säkert påverkat och vi har nog tappat en del kunder. Men samtidigt flyttas kundernas fokus från vad det är man köper till vem det är man ska köpa av. Jag tror att konkurrensen gör att fler tecknar avtal och jag är jättenöjd med gensvaret som vi har fått.

Hoppats på solidaritet
I kalkylen för fiberprojektet har Vimmerby kommun budgeterat med en anslutningsgrad på 60 procent, vilket motsvarar 2 900 kunder. Når man dit kommer projeket för 73 miljoner kronor nå break even i slutet av 2030-talet.
Den kalkylen görs nu om och ska presenteras på fullmäktige i december.
- Vi tappar kunder, men samtidigt så blir vi av med kostnader för grävning. Därför är det svårt att säga vad de här 700 kunderna betyder, men återbetalningstiden påverkas. Istället för 70 miljoner och break even 2032 kanske det blir 50 miljoner och break even 2047? säger kommunalrådet Micael Glennfalk (M) som hoppas på fler anslutningar framöver:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om