Hylta Ecopark återvinner 30-40 ton elektronik i veckan

Återvinningsföretaget Hylta Ecopark i Solbacka, Rumskulla, är ett av företagen med snabbast tillväxt i hela Sverige just nu. Antalet fast anställda har gått från noll till 16 på bara några månader. Nu är det dags för steg två och tre. Det innebär minst tio nya jobb i år.

Här plockas runt 30 ton elektronikskrot ner i minsta delalj varje vecka. Inom kort utökas Hylta Ecopark med återvinning av träprodukter, gips och plast. Det finns också mer långsiktiga planer.

Här plockas runt 30 ton elektronikskrot ner i minsta delalj varje vecka. Inom kort utökas Hylta Ecopark med återvinning av träprodukter, gips och plast. Det finns också mer långsiktiga planer.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-02-20 07:00

– Det är en extrem utveckling, men det är inte oplanerat på något vis. Allt sker helt enligt den plan vi lade fast 2020, säger Peter Carlsson, vd för företaget som startade sin verksamhet i gamla Hyltahus i Solbacka, Rumskulla, i höstas.

Företaget är ett helägt dotterbolag till Ydre Åkeri AB som Peter Carlsson tog över av sin far 1997. 2020 köptes tidigare Hyltahus och bildades om till Hylta Ecopark AB med inriktning på återvinning. 

– Ydre Åkeri har jobbat med återvinning i över tio år och sett utvecklingsmöjligheter, men marknaden har inte varit riktigt mogen förän de senaste åren. Nu är det medvind, säger Peter Carlsson.

undefined
Vd Peter Carlsson ser forsatt hög tillväxttakt i återvinningsföretaget Hylta Ecopark och räknar med runt tio nyanställningar under 2022. "Vi får fler ben att stå på. Det är bra när mycket händer och man inte riktigt kan ha kontroll på allt som sker", säger han.

Första steget i Solbacka är i full gång och handlar om elektronik.

– När vi började i höstas tog vi emot fyra-fem ton elektronik i veckan. Nu ligger vi mellan 30 och 40 ton per vecka.

Elektroniken kommer från stora svenska och internationella företag som har ett producentansvar att produkter som är uttjänta tas om hand på ett miljöriktigt sätt.

– Vi utför det åt dem. Det är väldigt noga. Varje pinal redovisas exakt med ett id-nummer, säger Peter Carlsson.

Allt sorteras utifrån material. Emballage, olika metaller och kretskort.

– I dag går cirka 95 procent av det vi får in till återanvändning. Resterande fem procent är brännbart material som blir bränsle..

undefined
Jesper Jensen visar hur varje nermonterad produkt och detalj ska dokumenteras.

Antalet anställda har ökat snabbt. I dag är man 16 fast anställda.

– Vi har jobbat stenhårt för att få in folk, utbilda folk, samtidigt som vi dragit igång verksamheten och blivit miljöcertifierade med ISO 9001, 14001 och 4500. Jag är imponerad över personalens engagemang.

Nu har puckeln med elektronik börjat plana ut. Även det är en del i den långsiktiga planen.

– Nu är det dags för steg två och tre och återvinning av trä, gips och plastprodukter. Vi jobbar med extra förfinat återvunnet trä åt en större aktör i möbelbranschen och som vi ska leverera i närområdet.

– Vi har ett projekt för att återvinna byggips till nytt gips och pappret blir matjord. Vi ska också gå vidare med plaståtervinning åt både myndigheter och företag. Det är inte så personalkrävande, men varje del innebär två-tre anställningar och plasten kan röra sig om tre till fem så sammantaget blir det ett tiotal till som ska anställas under 2022, säger Peter Carlsson.

Han berättar att Hylta Ecopark enligt Upplysningscentralen, UC, tillhör den grupp svenska företag som har snabbast tillväxt just nu.

– Det är en rolig bekräftelse att få. Samtidigt är vår avsikt att växa rejält och det är extra roligt att skapa arbetstillfällen där det annars är som svårast att skapa dem.

undefined
Ydre Åkeri AB köpte tidigare Hyltahus för två år sen och bildade Hylta Ecopark. I dag är 16 personer fast anställda och fler ska det bli.

Parallellt ska de förfallna byggnaderna på området rivas och ersättas med nya större tälthallar.

– Vi behöver få in lager och hantering under tak, och så vill vi snygga upp miljön.

Utöver de direkta konkreta återvinningsprocesserna finns även andra planer på lite längre sikt. Också det har med miljötänk att göra.

– Det höga elpriset har blivit ett extra incitament för våra tankar på en större solcellspark. Vi jobbar nära med Linköpings Universitet och har fyra studenter som ser över både vår egen klimatpåverkan och vilken nytta vi egentligen gör för klimatet. Vi vill vara i framkant och det är ett sätt att kunna nå dit.

Tuc Morakot från Vimmerby är en av de som börjat jobba för Hylta Ecopark. "Det är bara bra att jobba här", säger hon medan hon packar upp kretskort som ska plockas isär del för del och sorteras utifrån material.
Tuc Morakot från Vimmerby är en av de som börjat jobba för Hylta Ecopark. "Det är bara bra att jobba här", säger hon medan hon packar upp kretskort som ska plockas isär del för del och sorteras utifrån material.
Hylta Ecopark

Hylta Ecopark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!