– Rätt hanterat är en kris en start på något nytt, sade Kristina Alsér när turistföreningen, Astrid Lindgrens Värld och Vimmerby kommun än en gång samlade lokala, regionala och nationella aktörer till ett seminarium i coronapandemins spår.
Den här gången i ett levande Vimmerby.
– Vad gjorde vi bra? Vad kan vi göra bättre? Och vad tar vi med oss till nästa kris, för den kommer i någon form, spelade hon ut till de 60– talet deltagarna.
Lena Ernberg, vd för Fredensborg gav ev tydlig bild av krisen och vägen genom den.
– Vi ställdes inför sånt som aldrig hänt förut, men insåg att det går alltid att göra lite till. Nu är vi här i dag kanske ändå är ganska nöjda, sade hon och pekade bland annat på den digitala utvecklingen som något att ta med sig.
– Vi behöver hänga med mer med digitala tjänster när vi ska locka storstadsbor till den här regionen. Det kan vara allt från beställa pizza on-line när man ligger på stranden till att det är digital automatik när man ska in i padelhallen.
– Vi har påverkat myndigheters beslut. Hade inte vi tillsammans i Vimmerby och regionen och vi inom nöjesparksföreningen gnuggat på så mycket som vi gjorde hade vi aldrig varit med där i direktdialog med Folkhälsomyndigheten om vår situation, betonade Jocke Johansson från Astrid Lindgrens Värld.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) är nöjd när han summerar onsdagskvällens uppsamlingsheat efter pandemin.
– Vi har fått med oss många lärdomar. Framför allt hur viktigt det är att agera tillsammans. Vi var ganska snabba med det genom Vimmerby tillsammans och även vi i den offentliga delen var också ute med en del aktiviteter av olika slag, säger han och pekar på presentkort, take a way-luncher för elever och lokala julklappsskampanjer.
Vad kunde ni gjort bättre?
– Vi höll en workshop där grupper fick uppdrag att svara på tre frågor; Vad ska vi fortsätta med? Vad ska vi börja med och vad ska vi sluta med?
Vad fick ni för resultat av det?
– Det är inte sammanställt ännu. Men några grupper pekade på att vi ska fortsätta jobba tillsammans, vi ska vara lokalpatrioter, men ändå samverka med andra och vi ska sluta ha "jantelagen" med oss. Nu ska alla slutsatser sammanställas och dokumentera. Men vi kommer fortsätta att ha samlingar på det här sättet även i icke kristid, säger Jacob Käll.