Blixten slog ner i hennes körsbärsträd

Susanne Ericsson satt på altanen och åt frukost såg hur en kraftig blixt slog ner i en kulle bakom grannens stall. Smällen fick tallrikarna att skaka på bordet. "Det var riktigt läskigt" säger hon. Då visste hon inte att en gaffelblixt gått ner i körsbärsträdet bara något tiotal meter runt husknuten.

Susanne Ericsson visar var blixten skalat av på körsbärsträdet som står drygt tiotalet meter från bostadshuset i Grägarp. "Tur att det inte slog in i huset."

Susanne Ericsson visar var blixten skalat av på körsbärsträdet som står drygt tiotalet meter från bostadshuset i Grägarp. "Tur att det inte slog in i huset."

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-08-15 12:14

Susanne Ericsson bor i Grägarp utanför Vimmerby. Där upplevde flera personer att måndagsmorgonens åskväder var extra kraftigt och koncentrerat.

Hon bor tillsammans med sambon Sven-Åke Johansson i villan som ligger högt nära landsvägen.

– Det mörknade fort. Sedan började det blixtra och smälla så jag drog ur alla elsladdar och sånt inne i huset. Efter det satte jag mig på altanen för att äta frukost, berättar hon.

Åskvädret var kraftig och nära. Plötsligt såg hon en rejäl blixt slå ner, uppskattningsvis 200 meter från villan, i en kulle bakom grannens stall på andra sidan vägen.

– Man blir skapligt nervös, vi bor ju i ett utsatt läge på höjden och med en flaggstång, säger hon.

När hon gick runt på tomten för en kontroll upptäckte hon att en gaffelblixt skalat av barken på körsbärsträdet. Blixten hade också rivit upp täckbark och stenar i planeteringen.

En del elektronik, bland annat en transformator, var utslagen.

– Tur i oturen att det inte slog ner i huset också. Vi har gått runt och känt efter så det inte luktar bränt. Men jag fick byta sex proppar, säger Sven-Åke Johansson som snabbt körde hem från jobbet när han hörde om en misstänkt brand i Grägarp på nyheterna.

Det visade sig att den misstänkta röken var vattenånga.

Max Thoren bor granne med Ericsson och Johansson. Han var inomhus när den värsta smällen kom.

– Det var en riktigt rejäl smäll och det kändes som att det var många blixtar och koncentrerat här ikring ett tag, berättar han.

Han har också upptäckt en del skador på elektronik.

– En transformator till elstängslet är helt utslagen och jag bytt några proppar också. Hästarna har klarat sig bra, tur kanske att de var inne i stallet, säger han.

En del mindre elektronik har bränts sönder av blixten som gick ner i körbärsträdet.
En del mindre elektronik har bränts sönder av blixten som gick ner i körbärsträdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!