Svar saknas ännu om schaktmassor

Revisorerna saknar fortfarande svar på tre frågor om de schaktmassor från Plåtslagaren som hamnat inom skyddsområdet för kommunens vattentäkt. I en skrivelse till fullmäktiges presidium pekar revisorerna på brister i dokumentationen av beslut.

Vimmerby2011-08-31 06:15

I mars i år begärde kommunens revisorer att få en fullständig redogörelse för de cirka 60 kubikmeter schaktmassor som lagts i kommunens grustag på Krönsmon. Massorna har grävts ur när kommunen ställde i ordning industritomten Plåtslagaren när dåvarande VTT expanderade och byggde nytt där.
Trots att det finns rester av tungmetaller i schkatmassorna visar en undersökning som teknik- och serviceförvaltningen gjort att det inte föreligger några akuta risker för vare sig vattentäkt eller människor. Men vad revisorerna söker svar på är under vilka omständigheter massorna hamnat på platsen.

Tre frågor kvar
Kommunstyrelsens svar från maj i år lämnar fortfarande tre frågor utan svar.
När beslutade kommunstyrelsen att lagra schaktmassorna i Krönsmons grustag? Fick kommunstyrelsen tillstånd att lagra massorna där? Och vem meddelade det tillståndet?
Enligt revisorerna saknas en samlad dokumentation av ärendet.
Det ska enligt samma källa bero på att frågan inte behandlats i kommunstyrelsen utan handlagts av en enskild tjänsteman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om