Svärd: "Ett stängt ALV vore förödande för Vimmerby"

Det är inte bara ALV som inte tål en stängd sommar till. ”Förmodligen påverkas alla företag i Vimmerby om ALV inte kan öppna med full kraft 2021”, säger utvecklingschef Thomas Svärd.

En annan tillämpning av ordningslagen är en förutsättning för att ALV ska kunna ha öppet 2021.

En annan tillämpning av ordningslagen är en förutsättning för att ALV ska kunna ha öppet 2021.

Foto: Elin E Elmström/Arkiv

Vimmerby2020-10-13 18:45

”Astrid Lindgrens Värld tål inte en stängd sommar till”, säger vd Jocke Johansson. Men det är inte bara sagoparken som väntar på vad förvaltningsrätten har att säga i processen där ALV överklagat Polismyndighetens tolkning av ordningslagen – och om och när regeringen kommer att lätta på publikbegränsningarna.

Vimmerby kommuns utvecklingschef Thomas Svärd håller med om att det finns ett glapp mellan de som fattar beslut och de som bedriver verksamhet.

– På lokal nivå finns förståelse, politikerna i Vimmerby kommun inser vilka konsekvenser det kan bli. På andra nivåer har man inte riktigt samma syn. Det är viktigt att vi kan visa hur otroligt påverkade näringslivet och framförallt besöksnäringen blivit efter att ALV inte kunnat öppna fullt ut i år, och, hemska tanke, om det skulle visa sig att man inte kan det 2021.

Vad går genom ditt huvud vid den tanken?

– Det får bara inte ske. Det vore förödande för Vimmerbyregionens gemensamma arbetsmarknad. Vi har 2 700 registrerade företag bara i Vimmerby kommun. Förmodligen påverkas alla, på ett eller annat sätt, om ALV inte kan öppna med full kraft under 2021. 

Optimistisk eller orolig?

– Jag är optimist, men har en oro i magen eftersom de beslut som regeringen tagit så här långt inte är konsekventa. Köpcentra och stora varuhus kan fyllas utan begränsningar, men det görs en helt annan bedömning för, som i det här fallet, parkanläggningar. Det är en inkonsekvens jag har svårt att förstå och acceptera.

Kommunalrådet Jacob Käll (C), är också bekymrad.

– Men det hjälper inte att säga det. Vi måste på något sätt hitta lösningar, trots pandemin. Många mindre företag i besöksnäringen är helt beroende av den besöksmassa vi har tack vare ALV, i år har de tappat 70-85 procent av sin omsättning.

Käll lyfter det intensiva lobbyarbete som görs av kommunen, turistföreningen, ALV och deras branschorganisation.

– Det är olika instanser som ska påverkas och förstå allvaret. Det ser inte likadant ut överallt. I Kalmar kanske campingarna har haft en hyfsad sommar, i Vimmerby är det katastrof. Det viktigaste är att verksamheterna här faktiskt kan bedrivas nästa säsong.

Har lobbyarbetet lett till något?

– På nationell nivå har man uppmärksammat orter som behöver särskilt stöd. Vi har fått signaler att Vimmerby står på tur. Jag känner ändå visst hopp.

Utvecklingschef Thomas Svärd visar den rapport som länets kommuner lämnat till länsstyrelsen kring coronas påverkan på olika sektorer. "Vimmerby är enda kommun med röd markering på handel och industri, där besöksnäringen ingår".
Utvecklingschef Thomas Svärd visar den rapport som länets kommuner lämnat till länsstyrelsen kring coronas påverkan på olika sektorer. "Vimmerby är enda kommun med röd markering på handel och industri, där besöksnäringen ingår".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!