Att hyra kanoter är en populär semesteraktivitet och det är många turister som gärna hyr kanoter för att paddla i Stångån. Men låga vattennivåer, växtlighet i ån och träd som lägger sig i vägen kan göra det svårt att ta sig fram.
– Det är igenväxt på vissa ställen, men det är det alltid. Jag vet även att det är träd som lägger sig över ån som de behöver kapa, säger Robert Soovik som hyr ut kanoter via Smålandsbyn.
Kommunen rensar Stångån en gång per år inför säsongsstarten. Träd som lägger sig i vägen under säsongen ser de till att åtgärda när de får information om att det behövs.
– Vi kapar det som är i vägen, men då försöker vi kapa det i mindre bitar så det inte skapar problem längre ner. Vi har ingen möjlighet att ta med det, det är oftast svårt att komma till vid Stångån så vi tar också kanoter, säger Andreas Roth, driftledare på gatukontoret.
Låga vattennivåer är också ett problem som gör det svårt att ta sig fram.
– Vattennivåerna sjunker så fort och det blir ett problem att det är svårt att komma fram. Man borde gräva, muddra och ta bort stenar som ligger, det blir som sandbankar, säger Robert Soovik.
Från kommunens sida är muddring av ån inget alternativ för att göra framkomligheten bättre.
– Det är inget vi kan göra. Jag vet att de muddrar där Stångån vänder, från Storebro upp till Linköping. Men där är det en förening som gör det med många markägare, det är inget vi kan göra något åt, det är i så fall markägare som får göra det, säger Andreas Roth.