Svårt att fånga unga till de mobila fritidsgårdarna

Allaktivitetshuset Fabrikens satsning på en mobil fritidsgård som cirkulerar omkring har haft problem.
– Det har inte varit så mycket folk på flera av ställena, säger fritidsledaren Peter Knutsson.

Foto:

Vimmerby2016-07-23 12:00

I början av sommaren kom Fabriken med beskedet att de packar ihop sin utrustning och sticker ut på sommarturné i Vimmerby kommun i hopp om att komma närmare kransorterna med sin verksamhet.
Nu har de avverkat drygt halva turnén och antalet besökare har varierat betänkligt.
– När vi var ute i Södra Vi i måndags var vi mellan 30 och 40 personer, det är nog den träff som hittills haft flest besökare, säger Peter Knutsson.
Ser du någon anledning till det?
– Nja, jag vet inte. Dagen innan skrev jag till ett par jag känner där ute och sa att vi skulle komma. Mycket handlar om marknadsföring, säger Knutsson.

Men på flera av ställena har intresset varit minimalt.
– I Locknevi kom det till exempel två ungdomar, vi är naturligtvis medvetna om att det inte bor så många ungdomar där.
De har sju stopp kvar att göra innan de ska sätta sig ner och göra en resumé.
– Vi utvärderar det efter sommaren och ser om vi ska köra i alla ytterområden eller om vi ska ändra tiderna. Vi får ta allt då, just nu är vi mitt inne i det. Det är första gången vi provar det här och det är inget fel med det, vi måste våga. Vi får en känsla av vad som funkar och en chans att visa upp att vi finns. Mycket handlar om etablering och marknadsföring.

I år försvann också Stjärnevikskollot, den populära sommaraktivitet som har arrangerats av Södra Vi IF och Vimmerby kommun i 30 år.
Tanken var då att få till en bredare sommarlovsverksamhet för en större målgrupp. Men föreningarnas intresse för att söka pengar och arrangera aktiviteter har varit skralt.
– Tanken var att det skulle gå badbussar ut till Stjärnevik som AL-skolan men det blev inget av det.

Barn- och utbildningsförvaltningens ledningsgrupp sade nämligen ifrån. Ett beslut som fått bland andra Ingela Nilsson Nachtweij (C) att reagera.
– Jag undrar om det är vanligt att kommuner har en sådan inställning till besök vid badsjö. Stjärnevikskollot var en mycket bra träning av vattenvana. Som det är nu är det många föräldrar som inte är simkunniga och dessa barn får ingen chans att komma ut och bada. Simkunnigheten minskar i takt med att besöken vid badsjöar inskränks och det känns som att det är klart bättre att barn och unga i Vimmerby får vattenträna under uppsikt av kommunens personal, än att inte alls få möjligheten att komma ut till någon badsjö.

Men det är just tanken att kommunens personal skulle få ta ansvaret för barnens badande som fått ledningsgruppen att säga nej till bad i sjöar som aktivitet på fritidshem, och också i förskolan.
– Vi har tagit det beslutet av säkerhetsskäl, rakt av. Det är ett alldeles för stort ansvar att lägga på personalen. Simkunnigheten varierar hos eleverna och en del kan inte simma alls. Simundervisning får barnen fortfarande inom skolans ram, säger Anne-Cathrine Ingström, verksamhetschef förskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om