Svårt rekrytera till räddningstjänstens ytterstationer

Svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän påverkar räddningstjänsternas beredskap runt om i landet, så även i Vimmerby kommun.

Räddningstjänsten har full täckning på huvudstationen i Vimmerby, men det är svårare att rekrytera deltidsbrandmän till de små omkringliggande orterna i kommunen.

Räddningstjänsten har full täckning på huvudstationen i Vimmerby, men det är svårare att rekrytera deltidsbrandmän till de små omkringliggande orterna i kommunen.

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-08-17 05:30

Roger Karlsson, utbildningsansvarig vid räddningstjänsten i Vimmerby, berättar att de just nu har full täckning på huvudstationen i Vimmerby, men att det inte ser lika bra ut på alla de mindre ytterstationerna.

– Det är svårare att få folk att jobba inom deltidsorganisation i de små orterna utanför Vimmerby, säger han.

För att arbeta som deltidsbrandman ska man ha en fast anställning hos en huvudarbetsgivare, och arbetet inom räddningstjänsten blir därför en bisyssla. I rollen ingår att ha jour, i Vimmerby kommun var tredje vecka året om, där man ska vara redo att rycka in.

– Det är kruxet vid ytterstationerna, framförallt i Rumskulla och Tuna, för där finns det inga arbetstillfällen. Där får brandmännen ställa upp och jobba för varandra, säger Karlsson.

Han förklarar att en del av problematiken ligger hos arbetsgivarna, till exempel inom industrin, där personalstyrkan är mer komprimerad än den var förr. Det gör att det inte alltid går att räkna med att det finns kollegor som täcker upp om man som jourhavande deltidsbrandman exempelvis måste rycka ut på skogsbrand.

– Arbetsgivaren måste godkänna att personen i fråga hoppar på uppdraget. Det finns ju risk att den, under jourveckan, blir borta stora delar av arbetstiden, särskilt nu under den här årstiden när vi har mycket skogsbränder, berättar Karlsson.

Påverkar det beredskapen hos ytterstationerna att det finns för få deltidsbrandmän?

– Ja det blir att många får ta väldigt mycket pass. De som har arbeten på hemmaplan i Tuna och Rumskulla får ta mycket pass åt sina kollegor för att täcka upp så att vi håller uppe bemanningen där, så de har en stor belastning.

Enligt Karlsson är ett annat bekymmer att det finns de som utbildar sig till att kunna jobba som deltidsbrandmän, men sedan hoppar av ganska snabbt när de märker att uppdraget inte passar dem. För att inte behöva lägga onödiga resurser på det har räddningstjänsten lagt om sin strategi.

– Den som vill börja hos oss nu får först åka med som elev under en period för att se hur uppdraget är, innan de bestämmer sig för om de vill gå vidare och gå utbildningen.

För att lösa bemanningsproblematiken tittar räddningstjänsten nu på sätt att göra uppdraget mer attraktivt genom att anställa fler och skapa fyra grupper istället för tre, vilket skulle ge större viloperioder mellan jourveckorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!