I år är det 91 procent av femteklassarna som är simkunniga, en bättre siffra än förra året då andelen låg på 84 procent. Men målet är att alla som går ut sexan ska vara simkunniga och därför vill nu Barn- och utbildningsnämnden att skolan ska få mer tid i Gullringens simhall.
– Vi är lite bekymrade över att vi har svårt att få tider, det finns ett behov som inte tillgodoses, berättar förvaltningschef Birgitha Sahlin.
Börjar på lågstadiet
Generellt sker simundervisningen i Vimmerby i årskurs ett. Men det är inte fören i årskurs sex som eleverna måste kunna simma för att i ämnet Idrott och hälsa kunna få betyget E.
– Barnen får simundervisning i årskurs ett, vi vill att de ska lära sig simma redan på lågstadiet. Om de inte lär sig då finns det möjlighet att åka med igen nästa år. Så det finns många uppsamlingsheat innan kravet i årskurs sex.
Behövs fler tider
Men faktum återstår att det finns de femmor som ännu inte lärt sig och för att de ska få godkänt behövs det fler timmar i simbassängen.
Timmar som Gullringens simhalls ordförande Tommy Hassinen menar kan var svårt att få till.
– Det är tight, väldigt tight med tider. Men kommunen får komma med förslag på tid och hur många barn det rör sig om så får vi se om det finns någon timma där vi kan plocka in dem.
Svår balans
Tommy menar att det är svår balans att få till tider för både kommunal och privat verksamhet samtidigt som det ska lämnas timmar kvar för allmänheten.
– Vi har ägnat många timmar till att försöka få till mer tider.
Men vi får inte till fler om vi inte börjar ha öppet på nätterna också och då är det inte många som vill vara där. Jag önskar att det fanns en dag till i veckan.
Ytterligare dilemma
Ytterligare ett dilemma i ekvationen är att det är en endast finns en simlärare och en assistent som jobbar på simhallen.
– Simlärare växer inte på träd och de ska ha lön också. Eftersom vi är en ekonomisk förening så är det tufft på flera håll.
Inte löst än
Hur det ska gå att lösa problematiken om inte simhallen lyckas frigöra mer tid vet inte Birgitha ännu. Utan den frågan kommer att ställas efter att skolorna är igång och alla är tillbaka efter semestern.
– Vi har inte riktigt kommit igång än, det är ett vakuum innan alla är på plats efter semestern. Sedan får vi får börja fundera. Jag vet att det varit svårt att få tider och det är vårt uppdrag att se till att vi får fler.