"Svårt ta parti i EU-valet"

Först EU-debatt med de flesta partierna sedan gick eleverna på gymnasiet till valurnorna. De som är över 18 röstade skarpt på biblioteket.

Vimmerby2009-06-04 06:31

- Det är naturligtvis frivilligt att gå och rösta, även om syftet med debatterna är att så många som möjligt ska gå och rösta, säger Lars-Gunnar Fransson, valansvarig rektor på gymnasiet.
23 av de 335 röstberättigade eleverna tog chansen att rösta på skoltid direkt efter onsdagens debatt. Det är 6,8 procent. Å andra sidan kan eleverna rösta när de vill fram till valdagen den 7 juni.

Debatten avgjorde
Helt klart är att debatten haft effekt på elevernas ställningstagande.
- Hade jag inte hört debatten hade jag valt annorlunda än vad jag nu gör, säger Felicia Gustafsson, som går i tvåan på gymnasiet i Vimmerby.
Två av de inbjudna partierna hade inga representanter på plats på de tre debattstationerna. Det var vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
- Feministiskt Initiativ och Piratpartiet deltog heller inte, noterar Leif Carlson, m, ordförande i fullmäktiges demokrati- och revisionsberedning och som är en an initiativtagarna till att eleverna över 18 år röstar "på riktigt" och inte i skolvalet.
Det innebär att det här är första gången de går till en valurna för att utföra sin demokratiska rättighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om