– Det är inte helt uteslutet att man skulle kunna få beviljat en hiss vid byte av bostad. Däremot säger man i förarbetena till den här lagen att hissar är en stor kostnad för kommunenerna och därför bör rätten till enskild hiss begränsas, säger Johan Kjellberg jurist på Boverket.
En problematik i nionde paragrafen är en styckeindelning mellan vad som gäller för flytt till befintlig bostad kontra flytt till egen nybyggnation. Till stycket om egen nybyggnation finns nämligen tillägget: Bidrag lämnas dock inte för hiss.
– I andra stycket har man förtydligat att man inte lämnar bidrag för hiss vid nybyggnation. I det första stycket är hiss inte uteslutet men man måste göra en prövning.
Förenklat sett betyder det att man inte har rätt till hiss vid nybyggnation men däremot i en befintlig bostad om ens tillstånd försämras.
Den nionde paragrafen är en så kallad begränsningsregel men den är inte applicerbar över en längre tid menar Kjellgren.
– De här reglerna ska tillämpas för sådant som var nödvändigt vid tiden för byte av bostad. Om man flyttar in i en bostad man klarar av och sedan uppstår behovet av anpassning då får man söka bidrag och då är inte den här 9 § tillämplig hur långt som helst i tiden.
Hur länge är den tillämplig?
– Det är behovet av åtgärder vid tiden för bytet av bostaden som styr och det är de åtgärderna man får ifrågasätta. Sedan kan det vara så att man har en känd funktionsnedsättning men man blir sämre över tid och det är därför man sett behovet av att tidsbegränsa den här paragrafen, säger Kjellberg.
I Vimmerby Tidnings artikel från 29 januari 2022 angående bostadsanpassningsbidrag svarar kommunens handläggare, Ann-Katrin Månsson, att man enligt lag "aldrig ger bidrag till hiss". Inte ens om det saknas tillgång till kök på nedervåningen om man anses ha flyttat till ett "olämpligt boende".
Gillis Lidström och hans dotter Lotta vill att det framkommer att Gillis bodde på husets övervåning och gick i trappan fram till hösten 2020 då man i förebyggande syfte, och för personalens skull, valde att låta honom flytta ner då trappen blivit svår periodvis.
– Hade vi vetat vad vi vet nu hade han fått stanna kvar uppe, säger Lotta Lidström.