"Sveasalen behöver rustas upp"

Att Sveasalens A-sal andas tidigt 1900-tal är ingen nackdel. Men att toaletterna och köket inte sett en hantverkare sedan innan ombyggnationen 1978 är inte fullt lika charmigt.- Sveasalen behöver en upprustning, och inte minst när det gäller energiförbrukning och ventilation. Verksamheten i IOGT-NTO, UNF och Junis växer och uthyrningen skulle öka om vi kunde fräscha till lokalerna, säger Jimmy Alexandersson, ungdomsledare.

Vimmerby2013-08-27 06:21


I september är det 110 år sedan Sveasalen byggdes - då i utkanten av Vimmerby. Godtemplarna såg inte bara till att hålla Vimmerby nyktrare, de svarade också för nöjesutbudet och drev biograf i lokalen.
- Det sägs att Astrid Lindgren såg sin första film där, men att hon somnade, säger May Svensson, som från 1957 tillsammans med sin man Thorsten blev lokala IOGT-NTO-eldsjälar.
När Sveasalen byggdes gick notan på 12 000-13 000 kronor. När lokalen återinvigdes 1978 efter en omfattande ombyggnation och renovering gick kalaset på dryga miljonen. Då hade man bland annat fått tillgång till den rymliga foajén och nya toaletter.
Nu behöver toaletterna ett lyft. Och köket. Och golvet i stora A-salen, där både folkdanslaget har veckodanser och de egna medlemmarna dansar linedance, behöver slipas om.
- Vi har redan i dag en hel del uthyrning. Övre våningen hyrs ut till Bullerbyns Kulturförening på årsbasis, Viktväktarna är här varje vecka, våra egna medlemmar har bokcirkel och vi har en växande ungdomsverksamhet. En upprustning skulle förstås medföra att Sveasalen skulle kunna användas ännu mera och inte minst köket skulle kunna nyttjas på ett annat sätt för pyssel och matlagningskvällar, säger Jimmy Alexandersson, ungdomsledare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om