Sven Kask får årets Byggnadsvårdsdiplom

Han är glasintresserad samlare, konstnär och har ett historiskt arkiv i både hjärnkontor och i sitt gamla kulturhus på Storgatan. "En kulturbärare av rang", tycker Bevara Vimmerby om sin sjuttonde mottagare av föreningens Byggnadsvårdsdiplom.Sven Kask tycker att det är roligt, på sitt ödmjuka sätt.- När jag fick höra att jag skulle få priset var min första fråga "varför då?"

Sven Kask framför sitt eget kulturhus på Storgatan i Vimmerby. I verkstaden på gården samlas många av de fynd han gör på auktioner och under mångårigt samlande. Flaskor är ett stort intresse. Foto: Janne Strömsten

Sven Kask framför sitt eget kulturhus på Storgatan i Vimmerby. I verkstaden på gården samlas många av de fynd han gör på auktioner och under mångårigt samlande. Flaskor är ett stort intresse. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2013-05-11 04:06


Årets byggnadsvårdsdiplom går till Sven Kask. När vi knackar på hemma hos honom i hans hus på Storgatan, Guldsmedsgården troligen byggd i slutet på 1700-talet och definitivt tvåvåningsförsedd och i nuvarande skick från 1822 och framåt, kan man tänka att man blir en sån som han, en lokalhistorisk nörd, i ordets allra finaste bemärkelse, av bara farten. Kan man bli annat i en sådan miljö?
Huset köpte föräldrarna 1954. Två år senare föddes Sven. Jodå, visst har han varit historiskt intresserad sedan barnsben och arkeolog ville han bli. Men då "måste man ju gå gymnasiet och allt".
Även om Sven Kask inte blev någon arkeolog har han sannerligen grävt där han stått. Han är oerhört kunnig på allt vad historia heter, och i synnerhet om det finns en Vimmerbykoppling. Han har samlat tidningsklipp, gamla annonser och annat som speglar en svunnen tid och det är inte ovanligt att han får agera historisk detektiv.
- Det händer att folk hör av sig med alla möjliga frågor, särskilt om gamla hus. Det är roligt när man kan hjälpa till.

Skor & Läder
Engagemanget i gamla hus och lusten att protestera när kulturmiljöer är hotade tror han sig ha efter sin mor. Sven Kask var en av de som hojtade när Skor&Läder-kvarteret skulle rivas. Delaktigheten i Museet Näktergalens tillkomst har fortsatt - här jobbar han och är till stor nytta med sitt praktiska handlag och sitt samlande av gamla saker när utställningar ska produceras.
- Jag var med när väggmålningarna hittades och när de skulle konserveras under första halvan av 1990-talet. När Gertove Gustafsson skulle göra en utställning om Wentzelholms glasbruk visst han att jag ju kunde en del om glas, så det blev att jag fortsatte. Så man kan väl säga att jag varit med från början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om