Svenskt rekord i övertid

I går stämplade Tage Carlsson i Storebro ut från jobbet. Efter 68 år tar den snart 82-årige elektrikern pension. Hans yrkesliv började 1939. Före andra världskrigets utbrott...

El-Tage Carlsson är ett begrepp inte bara i Storebro utan i stora delar av verktygsmaskinbranschen, efter 68 år på jobbet. Foto: Janne Strömsten

El-Tage Carlsson är ett begrepp inte bara i Storebro utan i stora delar av verktygsmaskinbranschen, efter 68 år på jobbet. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2007-06-28 06:39

- Det har hänt ganska mycket med maskinerna under de här åren. De är mer invecklade i dag. Och säkrare - om de nu inte tippar som en maskin gjort. Det läste jag i tidningen i morse, säger han lugnt.
Hur många maskiner Tage Carlsson varit med och kopplat det elektriska systemet i vet ingen. Men uppskattningsvis rör det som om kanske 40 000 svarvar.
- Vi har kanske 10 000 elritningar inne på kontoret, men jag har då aldrig sett att Tage varit där inne och tittat i dom. Nej, han har det i huvudet, säger VD Hans Åhsgren som avtackade en trotjänare utöver det vanliga på onsdagen.
När Tage Carlsson som 14-åring kom till Örnmaskiner var det 1939. Samma år andra världskriget bröt ut. Då började han som hjälpreda. Snart blev han elektriker. Och det har han fortsatt att vara. Att företaget bytt skepnad och att han passerade pensionsåldern någon gång runt 1990 har inte ändrat nånting. Tage har fortsatt att koppla maskiner och letat elfel åt Storebro Bruk och de senaste åren åt Storebro Service System.
"El-Tage" har blivit ett begrepp inte bara i Storebro utan också hos brukets kunder och leverantörer.
- Folk hos Asea eller Siemens, alla vet vem Tage är, vittnar Hans Åhsgren.
Själv minns Tage Carlsson när han träffade en yrkeslärare från Indien som berättade att de minsann använde Storebromaskiner där.
- Men det hade ett problem - ormar. Därför är det viktigt med tropisk isolering, max 16 millimeter, annars kan ormarna krypa in, säger han.
Säkerheten i maskinerna tillhör det som förändrats mest. El-Tage har inte hamnat efter de nya kraven som kommit successivt.
- Han tillhör dom som suttit hemma och läst in sig på de nya kraven och sen har han kommit hit och daterat upp elsystemen i äldre maskiner så att också de klarar de högre kraven, beskriver Hans Åhsgren.
Han har alltid haft ett stort intresse för elektronik. Det började egentligen när han var sju år.
- Då såg jag den första radion. Det fanns ingen högtalare till den. Bara hörlurar, men lade man lurarna i en kristallskål kunde fler lyssna...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om