Monika Johansson, Sveriges Lärare Vimmerby, har i en skrivelse till kommunstyrelsen uttryckt sin starka oro kring budgetförslaget och de minskade medel som skolan föreslås få under år 2025.
– Kommunen har infört ett nytt budgetsystem som i praktiken styrs av antal elever. Antalet elever har minskat i både förskola och gymnasiet vilket då ska resultera i en lägre budget. Det är dock inte så enkelt som "färre elever, mindre kostnader" utan kostnaderna finns fortfarande kvar, trots färre elever. Jag har svårt att se var dessa pengar ska sparas in utan att det slår tillbaka, det går inte att slå ihop klasser eller lägga ner vissa gymnasieprogram.
Hon menar att om man drar ner på antalet gymnasielinjer kommer allt fler välja andra kommuners gymnasium.
– En av de dyraste kostnaderna vi har är för elever som är skrivna i Vimmerby men väljer att studera på annan ort. Ju färre utbildningsalternativ som vi erbjuder desto fler elever kommer att välja att studera på annan ort vilket kommer att resultera i en ännu högre kostnad för kommunen, säger Monika Johansson.
Vilka risker ser du med budgetförslaget?
– För det första har jag svårt att se hur vi ska kunna spara in så mycket som budgeten föreslår. Vi kommer inte att klara det och kommer fortsätta att gå över budget, vilket vi redan gör idag med 2024 års högre budget. Självklart kommer även besparingarna att påverka kvaliteten på utbildningen och vad vi erbjuder våra elever. Vi kommer inte ha råd med läromedel eller behöva säga upp lärare, förskolelärare eller annan skolpersonal. Detta kommer leda till ökad belastning på befintlig personal med svår och stressig arbetsmiljö. Elever i behov av särskilt stöd kommer kanske inte få tillgång till den hjälp de behöver för att klara skolgången.
Hur skulle du säga att skolan i Vimmerby mår idag?
– Den mår inte så bra. Vi har redan dragit över budget nu under år 2024 och har med andra ord inte de ekonomiska resurser som vi behöver. Besparingar har redan gjorts i grundskolan med bland annat uppsägningar nu under våren. Det är stressigt och belastande för skolpersonalen redan som det är, lägg då på en oro inför att det kommer att bli ännu mer besparingar längre fram. Det är flera miljoner vi ska dra ner, självklart kommer det att ge en negativ effekt.
Enligt Monika Johansson är några av de största utmaningarna framöver att nå ut med var man kan spara och samtidigt påverka skolans verksamhet så lite som möjligt.
– Jag förstår självklart att det inte är lätt för politikerna heller, de sitter i en rävsax med en mycket dålig ekonomisk situation i kommunen. Vi har ett svårt arbete framför oss och vi i Sveriges Lärare står inför utmaningen att försöka få politikerna att förstå hur de ska kunna spara på rätt ställen och där det gör minst ont för skolan. Vi måste informera och förklara om hur våra verksamheter fungerar för att hitta vägar framåt. Kommunens ekonomi är dålig, så är det, nu måste vi helt enkelt spela korten rätt för att minska skadan.
Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) förstår oron i skrivelsen från Sveriges Lärare i Vimmerby, men poängterar att det ännu bara är ett förslag.
– Jag har full förståelse för att budgetförslaget kan väcka oro och tankar och att det kan kännas skrämmande när vi nu ska jobba efter en ny modell. Den här nya modellen som styrs av antal elever är dock en modell som flera andra kommuner redan arbetar efter och vi tror att vi kommer att kunna använda den som ett hjälpmedel. Det blir något av en omställningsresa där vi kommer att lära oss nytt på vägen men vi måste börja någonstans, säger hon.
– Jag hade självklart önskat att vi skulle haft mera pengar i vår budget men så ser inte verkligheten ut i vår kommun och vi måste därmed rätta oss efter vad vi har och göra det bästa av situationen. Vi välkomnar en dialog kring budgeten men vill också skicka med att det ännu bara är ett förslag. På tisdag den 10 september kommer kommunstyrelsen att ha sammanträde och troligtvis kommer vissa saker att klarna efter det, säger Helen Nilsson.