Sveriges största fornminnesområde ska digitaliseras

Verksamheten på Vimmerbys hembygdsförening har stått stilla sen i våras. Många event har de fått ställa in men planer att förverkliga, det har de gott om.

Leif Larsson, sekreterare, och Kent Skaate, ordförande i föreningen, har många planer framöver.

Leif Larsson, sekreterare, och Kent Skaate, ordförande i föreningen, har många planer framöver.

Foto: Märta Svensson

Vimmerby2020-07-31 06:00

– Vi har en ambition att vi ska gå igenom alla saker och digitalisera det. Att göra det tillgängligt, säger Leif Larsson som sitter som sekreterare i föreningen.  

Föreningen planerar att filma videor vid hagen och lägga upp på nätet.  

– Det är QR-koder som vi kommer att sätta upp på varje hus så man kan läsa av. Om man ska söka när man kommer hem så har man glömt bort det, säger Kent Skaate, ordförande i Vimmerbys hembygdsförening.  

De menar att området är en nationell attraktion och de känner ett ansvar att visualisera det.  

– Det här är Sveriges största fornminnesområde. Det finns 300 gravar här, säger Leif Larsson. 

Gravarna som ligger runt om i hagen är inte tydliga att se, mycket har växt igen. Föreningen jobbar med att röja upp så det ska se ut som förr. Det finns ett skötselavtal mellan kommunen och länsstyrelsen. Hembygdsgården är lite speciell då kommunen äger marken och husen och föreningen äger samlingarna.   

Föreningen får in nya medlemmar när de står på marknader och gör reklam. Att få in yngre medlemmar är knepigare. 

– Jag kallas för lillgrabben och jag är 57 år. Det har alltid varit så att historien blir vi intresserade av när man blir äldre. När man är 20 år finns det bara ett håll och det är framåt. Sen när man blir äldre inser man att man kanske kan lära sig något av de där som har levt innan. Så är ju människan skapt, säger Kent Skaate.  

Ett projekt som ska drivas är att sortera ut saker.  

– Vi ska samla ihop allt och rensa bort en del. Man ska ha respekt för att människor har skänkt saker som de upplever är viktiga för sin och bygdens historia. Men vi behöver inte ha 20 spinnrockar. Det kanske räcker med två. Frågan är vad vi gör med resten, säger Leif Larsson.  

Varför är hembygdsgårdar viktiga? 

– Det är en mötesplats mellan människor först och främst men också mellan tider. För att kunna påverka framtiden så behöver man ta stöd i historien. Exempel har vi gamla telefoner här. Ungdomar vet inte hur man slår nummer på de telefonerna. Förr fick man veva på telefonen och komma till en växel, säger Leif Larsson.  

– Vi har samlat telefoner och den utvecklingen som har gjorts där. De var stora i början och sen har de krympt. Det är nutida förändringar också. Allt är inte från 1800-talet. Man måste hela tiden fortsätta för annars blir det ju ett glapp, säger Kent Skaate. 

Att ha en verksamhet när nästan alla medlemmar är i riskgrupp är svårt. Förra veckan hade de årsmötet som skulle ha skett i mars.
Att ha en verksamhet när nästan alla medlemmar är i riskgrupp är svårt. Förra veckan hade de årsmötet som skulle ha skett i mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!