Afrikanska svinpesten hotar lokala grisbonden

Den afrikanska svinpesten har kommit till Sverige och riskerar att hota svensk grisproduktion om den sprider sig. Grisbonden Håkan i Brantestad ligger inte sömnlös men ser väldigt allvarligt på riskerna.

"Jag har tidigare sagt att om svinpesten kommer till Sverige så avslutar jag verksamheten med utegrisar. Nu är vi där och jag tänker inte likadant nu, jag vill inte sluta" säger Håkan Jonsson.

"Jag har tidigare sagt att om svinpesten kommer till Sverige så avslutar jag verksamheten med utegrisar. Nu är vi där och jag tänker inte likadant nu, jag vill inte sluta" säger Håkan Jonsson.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-09-08 11:55

Den 6 september konstaterades afrikansk svinpest i ett dött vildsvin i Västmanland. Virussjukdomen drabbar inte människor men är dödlig för grisar och skulle smittan komma in bland tama grisar kan det få förödande konsekvenser.

– Jag har tidigare sagt att om svinpesten kommer till Sverige så avslutar jag verksamheten med utegrisar. Nu är vi där och jag tänker inte likadant nu, jag vill inte sluta, säger bonden Håkan Jonsson, som driver Fläsk från glada utegrisar i Brantestad.

Fallet i Västmanland var det första i Sverige och hur smittan kommit hit är okänt. Håkan Jonsson, som just nu har omkring 500 grisar på gården, säger att han kommer att behöva, och redan har börjat, vidta flera försiktighetsåtgärder.

– Jag diskuterade med han jag hämtar smågrisar av att jag inte behöver ha hela produktionen. Jag har flyttat fram nästa hämtning till vecka 42. Om olyckan är framme vill jag ha så få grisar som möjligt. Jag är inte helt uppdaterad på vilken hjälp jag kan få, försäkringar om det skiter sig och så, säger han.

undefined
Håkan Jonsson har i dagsläget omkring 500 grisar på gården. "Om olyckan är framme vill jag ha så få grisar som möjligt", säger han.

Hur ser du på risken att svinpesten hamnar hos dig? 

– Det är framförallt oaktsamhet som kan föra det vidare. Sen så vet jag inte hur väl myndigheterna tagit det geografiska området som de nu spärrat av men jag räknar med att bli uppdaterad på åtgärdsplanen. Jag vet att det finns länder som haft afrikansk svinpest och effektivt lyckats utrota den. Det finns erfarenheter att gå efter och svenska myndigheter behöver inte uppfinna hjulet.

Men är du orolig? 

– Jag är inte funtad så att jag ligger sömnlös och får magsår. Jag utgår ifrån att myndigheterna gör det som krävs och då ska det faktiskt inte behöva bli så att det sprids över hela landet. Samtidigt har vi ju mycket skog och man kan inte hägna in och spärra av alltihop, man måste få till naturliga hinder. 

undefined
Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen har tidigare inte förekommit i Sverige.

Håkans vilja att fortsätta med utegrisarna är större nu jämfört med hur han såg på problemet innan pesten kom till Sverige, säger han.

– De ekonomiska konsekvenserna om jag skulle sluta och slakta ut allt jag har skulle bli svåra att överleva. Det skulle vara surt om Sverige förklaras fritt från pesten om ett år och jag står utan grisar och personal och får börja om. Jag fortsätter att vara optimist men kommer att vara väldigt lyhörd för myndigheternas information. Jag förbereder mig på det värsta men hoppas på det bästa, säger han.

Det är afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Afrikansk svinpest smittar inte människan men kan vara mycket kostsam att bekämpa. 

Sjukdomen har tidigare inte förekommit i Sverige men den 6 september hittades den i ett dött vildsvin utanför Fagersta. Det är det första fallet i Sverige av virussjukdomen.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!