– De fortsätter hävda att pappa inte har råd med två boenden, men det stämmer inte, säger Johanna Sivertsdotter efter den senaste vändningen.
Första gången Vimmerby Tidning träffar henne och systern Martina vid föräldrahemmet i Vimmerby är det en snöig dag i slutet av mars.
De berättar då att pappan, som fyller 90 i höst, lider av en demenssjukdom och fick svårt att klara sig på egen hand när han blev ensamstående tidigare i år.
Anhöriga vände sig då till "Överförmyndare i samverkan", där Vimmerby kommun ingår, och tingsrätten utsåg en god man.
Den 15 februari i år flyttade pappan till Vidala i Södra Vi. Bara sju dagar senare, den 22 februari, kontaktade den dåvarande gode mannen 90-åringen om att sälja huset.
Barnen involverades endast genom ett mejl till två av dem, där de fick veta att fadern informerats om den påbörjade försäljningen.
En dryg vecka senare besökte några av barnen fadern på Vidala.
– Då sa han att "den där gode mannen tar över mer och mer, nu ska han sälja huset..."
Samma dag besökte gode mannen på nytt 90-åringen för att låta honom välja vilken mäklare som ska anlitas.
– Det är inte acceptabelt att det får gå till så, säger systrarna och hänvisar till ett läkarintyg angående faderns tillstånd.
– Det visar att pappa är dement och inte förstår vad det handlar om. Ändå tar man upp försäljningen av huset utan att andra anhöriga ens är informerade och låter honom sen välja mäklare. Det är ett övertramp, säger Johanna och Martina till Vimmerby Tidning.
Så snart syskonen fick veta om försäljningsplanerna skrev de ett yttrande till handläggaren på "Överförmyndare i samverkan" där de markerar att pappan inte vill sälja huset. Det styrker de bland annat med en ljudupptagning av samtal med fadern som de också spelar upp för Vimmerby Tidning.
Trots yttrandet visar gode mannen huset för mäklare två dagar senare.
Efter det trycker syskonen på än mer och begär även att den gode mannen ska bytas ut.
"Vi har ingen avsikt att utkräva någon form av ekonomisk ersättning på grund av vårdslöshet om detta kan lösas enkelt och smidigt. Vår önskan är att få byta god man samt att få stopp på försäljningen", skriver de i ett nytt yttrande den 24 mars.
Efter det pausades ärendet i väntan på att handläggaren skulle komma åter från en ledighet. Under tiden begärde också gode mannen att bli befriad från uppdraget.
Det fick syskonen att tro att striden om försäljningen av faderns villa var över, men det är den av allt att döma inte.
När den nya gode mannen satt sig in i ärendet visar det sig att kravet att sälja 90-åringens villa fortfarande är aktuellt.
Syskonen menar att det inte alls behövs. De tycker det är märkligt att det först handlade om att fadern inte längre hade någon glädje av villan, till att han nu inte har råd att ha huset kvar.
– Driftkostnaden är låg, han har en okej pension och gott om pengar på banken, så ekonomin ska inte vara något bekymmer. Sen är vi åtta syskon som också kan hjälpa till på olika sätt.
– Överförmyndaren får gärna ta fram en budget som visar att han inte har råd, säger Johanna Sivertsdotter.
– Pappa vill gärna kunna åka till huset och fika med oss barn eller hälsa på någon granne. Så sent som sista lördagen i mars hade vi en fikaträff med honom i huset. Då blev det några glädjetårar, berättar hon.
Vimmerby Tidnings frågor till handläggaren på "Överförmyndare i samverkan" sker genom mejl via kommunens kommunikationschef, Simon Roth, som säger att det på grund av sekretessen är svårt att svara detaljerat i det enskilda fallet och att man utgått från lagar och regler som gäller samtliga ärenden.
Varför måste huset säljas ?
"Enligt föräldrabalken ska huvudmannens egendom alltid användas till dennes nytta. En fastighet som bara kostar pengar är inte till nytta för huvudmannen."
Bör inte barnen vara delaktiga i ett resonemang om att sälja faderns hus?
"Närmaste anhöriga får tillfälle att yttra sig när god man har ansökt om överförmyndarens samtycke till försäljning av fastigheten."
Enligt domstol.se har den som har god man fortfarande rätt att bestämma över sina pengar och hantera egendom.
Hur står sig den rätten i det här fallet?
"Ja, i de fall huvudmannen förstår vad saken gäller."
Är det ett generellt krav att den som flyttat ur sin bostad till ett vård- och omsorgsboende måste sälja sin tidigare bostad?
"Ja, om en person har god man som ska förvalta all egendom åt en huvudman som inte förstår vad saken gäller. Om en huvudman förstår vad saken gäller och inte vill sälja fastigheten, då får god man inte göra detta."