Per-Ove Hemmingsson på Åkemåla gård har planerat för generationsskiftet på den 340 hektar stora jord- och skogsbruksfastigheten under många år. Han och hans sedan fyra år framlidna hustru Anna-Greta diskuterade på 1990-talet ofta framtiden för gården.
1995 fick de möjlighet att köpa till skogsmark som nästan fördubblade fastighetens areal.
– Det var ett stort steg tyckte man då men det är den bästa affär jag har gjort med den prisutveckling som varit sedan dess. Jag hade tur, berättar Per-Ove Hemmingsson.
Döttrarna Caroline Hemmningsson och Pernilla Herolf hade lämnat bygden och bodde i Göteborg respektive Stockholm. Men när frågan om generationsskifte kom upp på bordet visade det sig att båda var intresserade.
Caroline flyttade hem med sambo och äldste sonen 2001 och hjälpte till på gården. 2009 tog hon över driften och mjölkproduktionen ersattes med dikor, stutar och får.
Själva generationsskiftet drog igång 2010. År 2015 gjordes en rejäl genomgång av LRF Konsult, numera Ludvig & co. Södra Skogsägarna har tagit fram skogsbruksplaner. Värdering har gjorts av skiftena för att få till en så rättvis uppdelning som möjligt. Nu 13 år senare slutförs generationsskiftet, som Per-Ove kallar en trestegsraket.
Själv fyller han i dagarna 80 år och kommer så småningom att flytta in till en lägenhet i stan, när han inte tillbringar tid på gården.
– Det är en process med generationsskiftet. Dödsboet efter min hustru och jag lämnar över gården till döttrarna som äger det här gemensamt tillsvidare men inte länge alls, säger Per-Ove. Sedan kommer det ut en lantmätare och gör en klyvning av fastigheten.
Den tillköpta skogen var större än den befintliga skogen så den nya gränsdragningen blir ny till viss del. På ett ställe kommer gränsen att gå i en kraftledningsgata i närmare en kilometer och sedan blir gränsdragningen i stort längs Pelarne-vägen.
Caroline tar över delen där byggnaderna och den mesta åkerarealen finns men får också skog på sin mark. Systern Pernila Herolfs område inbegriper bara skog med undantag för en åker. En viss ekonomisk skillnad blir det och den kommer bland annat att lösas med revers.
Att samdriva fastigheten var inte aktuellt. Caroline har tre barn och Pernilla fyra och det var enklast att göra delningen nu med bara två viljor.
– Sedan kan man samarbeta ändå men att vi hektarmässigt har delat upp det är bra, säger Caroline.
Pernilla bor i Stockholm och driver sedan tre år Vaxholms Mathantverk med inriktning på hälsa. Hon hade kunnat bli utlöst av sin syster men känslorna fanns för stället.
– Vi har tillbringat alla lov och har hjärtat där så det är angeläget att det finns kvar i familjen, säger Pernilla på telefon från Vaxholm.
Hon säger att det på sikt kan bli aktuellt att bygga ett familjeboende på ägorna.
– Pappa har varit väldigt mån om att allt skulle ske ordentligt. Vi har haft flera möten och pratat igenom våra önskemål, berättar Pernilla, som är nöjd med uppdelningen.
Vad är de den framgångsrika formeln för ert generationsskifte Per-Ove?
– Att vi haft en väldigt lång tid på oss har stärkt hela händelseförloppet och gett oss ett mer sammansvetsat gäng. Vi har tagit steg för steg och sugit på karamellen, avslutar Per-Ove, som gläder sig åt att även barnbarnen visar intresse för gården.