Ta inte med lusen hem från resan

Antalet vägglöss på svenska hotell har fördubblats de senaste åren – vägglöss som sedan ofta följer med dig som övernattar hem i resväskan. – Klart att det är ett stort problem för branschen, säger ägaren av Vimmerby Stadshotell, Joakim Carlqvist.

Antalet vägglöss på svenska hotell har fördubblats de senaste åren och ofta får den som övernattar med sig den lille gynnaren hem. Problemen i våra trakter är dock förhållandevis små.

Antalet vägglöss på svenska hotell har fördubblats de senaste åren och ofta får den som övernattar med sig den lille gynnaren hem. Problemen i våra trakter är dock förhållandevis små.

Foto: TT

Vimmerby2016-07-29 06:00

För sex år sedan gjorde saneringsföretaget Anticimex 350 saneringar av vägglöss på hotell i Sverige. Förra året fick de rycka ut 689 gånger.

Siffrorna presenterades i går av TV4, som sammanställt statistik från Anticimex.

Kim Wiström (runda bilden) på Anticimex i Kalmar berättar dock att problemen är förhållandevis små i norra Kalmar län och i södra Östergötland.

– Visst har problemen ökat även i våra trakter, men det är långt ifrån hur läget är i storstadsregionerna, berättar han.

– Sedan är det inte korrekt att bara peka ut just hotell. Vägglössens spridning kan egentligen kopplas till alla korttidsboenden – vandrarhem, campingar, flyktingboenden, studentbostäder med mera, säger Kim Wiström.

En i veckan

Den kraftiga ökningen av vägglöss på hotell och även i svenska hem kan enkelt förklaras med våra förändrade resvanor.

På 1980-talet var vägglössen i princip utrotade i Sverige, men sedan slog charterresorna igenom och då började vi ta med oss vägglössen hem till Sverige igen.

I dag är det återigen levnadsvanorna som stimulerar spridningen – vi sover mycket på hotell i tjänsten, reser mer, gör kortare stopp och stannar inte så länge på varje ställe, berättar Kim Wiström.

Hur ofta görs det då saneringar på hotell i vår region?

– Det är lite olika och svårt att säga. Men i snitt kanske vi gör en i veckan. Sedan har vi så klart kollegor som också är ute och sanerar vägglöss, säger Kim Wiström.

Ditt bästa tips för att inte dra med sig vägglöss hem från resan då?

– Skjut inte in den öppnade resväskan under sängen, då vägglössen ofta finns i sängbottnar. Väskan ska stå stängd på hylla eller bänk och kläderna ska inte packas upp.

Stort problem

För hotellbranschen är ökningen av vägglöss ett stort problem.

– Visst är det så. Det pratas mycket om det och vi har kontinuerlig information med och utbildning av vår personal. Det gäller att hitta rutiner och arbetssätt som minimerar riskerna, säger ägaren av Vimmerby Stadshotell, Joakim Carlqvist.

– Men jag känner faktiskt inte till något hotell i våra trakter som har drabbats. Självklart ska man aldrig säga aldrig, då det är väldigt svårt att skydda sig helt. Men problemet med vägglöss är inget nytt för hotellbranschen, avslutar han.

Sanering av vägglöss är ofta en ganska omfattande operation, där det mesta lösöret i det drabbade rummet måste gås igenom.
Sanering av vägglöss är ofta en ganska omfattande operation, där det mesta lösöret i det drabbade rummet måste gås igenom.
Fakta: Om vägglöss och hur du minskar risken att drabbas

• Vad är vägglöss? En sorts skinnbagge som trivs i springor i väggar, golv och sängar samt bakom tapeter, tavlor och möbler. Efter att nästan ha varit utrotad blir den allt vanligare i Sverige.

• Hur upptäcker jag dem? Ofta upptäcker man inte vägglössens närvaro förrän man sovit en natt på rummet och upptäcker små röda kliande, dock ofarliga, märken på kroppen. De lever på att suga blod.

• Kan jag hitta dem innan? Leta i lakan och madrass efter platta, ovala, gulbruna till rödbruna djur, som är några millimeter långa. Små svarta fläckar på sängkläder, väggar, tak kan vara spillning (koagulerat blod). Man kan också hitta tomma lusskal. Blodfläckar på lakan är ett annat tecken.

• Vad ska jag tänka på när jag reser? Skydda din resväska på hotellrummet. Ställ den högt och långt från sängen, gärna i badkaret dit vägglössen har svårt att ta sig. Låt kläderna ligga kvar i väskan, använd inte garderob eller byrå. Undvik böcker och dator i sängen, lössen kan krypa in i bokryggar och under tangenter.

Källa: Anticimex och Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om