Tänk dig att du varit och veckohandlat. Och att du redan utanför affären slänger 25-30 procent av det du köpt.
Nu är vi inte fullt så drastiska. Vi låter det vi handlat passera kyl och frys först, innan det kastas. Enligt Livsmedelsverket slänger vi omkring 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo ätbar mat och dryck i slasken. Per person och år.
Man kan ju få dåligt samvete för mindre. Men Ann Sellbrink, matentreprenör från Södra Vi, som under många år drivit klimatsmarta restauranger och nu arbetar både inom Klimatmat, där hon utbildar offentliga kök, företag och privatpersoner samt i ett projekt i Kinda kommun, där hon tillsammans med arbetssökande lagar mat av råvaror som annars skulle slängas av butikerna, hon tror inte på pekpinnar.
Hon tror att vi kommer långt bara vi inte är så förbaskat rädda.
- Trots att det hela tiden pratas om att vi ska ta vara på mat är vi samtidigt pumpade med bilden av att mat är något som kan vara farligt. Ett typexempel är ägg. När bäst-före-datum gått ut slängs äggen, fast de lätt håller en månad till.
Att våga lita på sitt luktsinne hjälper långt.
- Bakterier som luktar och smakar illa växer fortare än de som är farliga. Om det luktar okej är det ofarligt.
Hon vill också slå ett slag för lite mod vid spisen. Med kryddning och nytänk kan man hitta nya favoriter.
Julen har passerat och de flesta vet att rester kan vara något fruktansvärt trist. Eller så kan man se resterna som grunden till något helt nytt.
- Igår gjorde jag en grönkålspaj av grönkålen som blev över från jul. Men jag hade "fel" senap hemma. Med lite ny kryddsättning blev det ändå bra. Om man experimenterar lite i köket ska man komma ihåg att man kan göra soppa och paj på nästan vad som helst. Jag har till och med gjort paj på potatissallad. Fast då var den utan majonnäs...
När det blir soppa över kan den få nytt liv i matbrödet.
- En skvätt tomatsoppa eller överbliven gröt i degen är gott. Och smoothie, det är ett perfekt sätt att ta tillvara frukt och grönt som blivit tråkiga. Jag gör smoothie nästan varje dag och en favorit är rödbetor, äpple, banan och citron och lite havregryn. Att rödbetorna blivit lite rynkiga, äpplet mjuknat och bananen brun märks inte på smaken.
Men allt blir väl inte gott?
- Nej, en grundregel när det gäller smoothie är att råvaror med samma färg ofta går bra ihop. Rödbetor och spenat varken ser kul ut tillsammans, eller smakar så bra. Men om smoothien inte blir jättegod kan den kanske bli en... kaka istället.
Ann Sellbrink tror att vårt enorma matsvinn hänger ihop med att vi distanserat oss från råvarorna och inte längre har respekt för maten eller den som producerat födan.
- Man slänger inte grönsakerna man odlat själv. Man föder inte upp ett djur för att döda det och kasta köttet. Men idag är det någon annan som producerar våra livsmedel och vi har råd att slänga ätbar mat.
Fast även om vi tycker oss ha råd visar Livsmedelsverkets beräkningar att ett hushåll kan spara 5 000 - 6 000 kronor per år bara genom minskat matsvinn.
- Och om vi tog vara på maten istället skulle den räcka till väldigt många fler. Det finns allt att vinna på att minskat svinn.