"Tack pucko, du räddade mitt liv"

Festkvällen i Södra Vi slutade med tidig hemfärd och sjukhusbesök sedan en okänd kille lyft upp Therése och sedan tappat henne i golvet. Samtidigt kan just den händelsen ha räddat hennes liv. För när Theréses huvud röntgades såg läkaren förändringar på sköldkörteln, som visade sig vara cancer.

Therése Kessen åkte i golvet på feststället Pumpen i Södra Vi. Det kan ha räddat hennes liv. För vid röntgen av huvudet upptäcktes en förändring av sköldkörteln, som sedan visade sig vara cancer.

Therése Kessen åkte i golvet på feststället Pumpen i Södra Vi. Det kan ha räddat hennes liv. För vid röntgen av huvudet upptäcktes en förändring av sköldkörteln, som sedan visade sig vara cancer.

Foto: Privat

Vimmerby2018-07-24 18:00

Den 10 mars i våras styrdes kosan till feststället Pumpen i Södra Vi för Therése Kessén, hennes syster och ett par kompisar. Therése, tidigare bosatt i Vimmerby men numer hemmahörande i Sävsjö, har en kompis som är dansbandstokig, så Lasse Stefanz i Södra Vi var givet denna kväll.

Men festkvällen fick ett abrupt slut. Det innebar samtidigt starten på ett helt nytt liv för Therése. Som cancersjuk.

– Jag stod på discogolvet och den där udda killen hade glidit omkring som en robot bland folket en lång tid. Lite för sent ser jag honom komma fram till mig från sidan. Innan jag hinner reagera suger han tag i mina underben och förmodligen ska han försöka vräka upp mig över axeln, men han tappar mig och jag kastas med huvudet före ner i klinkergolvet. Han var helt enkelt för full och jag för nykter, så det gick inte alls bra, berättar Therése.

Det är egentligen här som denna märkliga kedja av händelser tar sin början.

För Therése var festkvällen slut. Med värkande huvud fick hon ta sig hem till syrran utanför Vimmerby. När hon fortfarande dagen efter kände att huvudet inte riktigt hängde med som det skulle, sökte hon upp vårdcentralen hemma i Sävsjö.

– Jag tyckte verkligen att de överdrev när de ville tvinga iväg mig till röntgen i Vetlanda, men jag gav med mig till slut. När jag pratade med dem i Vetlanda hade de inte tid utan hänvisade mig till Eksjö istället. Så det var bara att hoppa in i bilen och ge sig iväg.

Och det var på CT-skanningen där som allt uppdagades, vilket det inte hade gjort om Therése hade röntgats på traditionellt sätt i Vetlanda. Några sviter av smällen i Södra Vi hittade man inte på bilderna. Däremot såg man förkalkningar på sköldkörteln, som även var förstorad. Fem veckor senare träffade Therése kirurgen första gången, för vad man då trodde var struma.

Vid operationen tre veckor därefter upptäcktes det att de närliggande lymfkörtlarna inte heller såg bra ut, så samtliga plockades bort.

– Sedan skickades hela paketet in på vävnadsprov och jag fick en tid för återbesök ytterligare fem veckor senare. I och med att jag inte hörde något under tiden, så var jag säker på att det var falskt alarm, berättar Therése.

Men det var det inte.

– Cancer är ju ett oerhört laddat ord, det går aldrig att slå ifrån sig. Så det är klart att man blir ledsen när man får ett sådant besked av läkaren.

– Samtidigt var det en ganska ”snäll” variant, som i princip alla överlever. Dessutom var jag ju redan färdigopererad när jag fick beskedet, så jag hann egentligen aldrig bli rädd.

För Therése återstår strålning och medicinering. Sedan kommer hon med stor sannolikhet att kunna friskförklaras.

På onsdagen träffar hon onkologen för att gå igenom den kommande medicineringsplanen.

På sin Facebooksida tackar Therése Kessén ”puckot”, som hon kallar killen från kvällen på Pumpen, för att han kanske räddade hennes liv.

– Utan honom vet jag inte hur länge jag hade gått med cancern innan jag upptäckt det själv.

Tror du att det finns en mening med allt som hänt dig?

– Absolut. Det måste finnas en mening när det blir så här. Hade jag inte åkt i golvet på Pumpen hade jag aldrig blivit röntgad. Om röntgen hade skett i Vetlanda hade de inte sett något. Det kan inte bara vara slumpen.

Blir det något återbesök på Pumpen i Södra Vi då?

– Absolut. I går fick jag en fribiljett för det som hände senast, så självklart ska vi dit igen, skrattar Therése Kessén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!