Tänk dig ett scenario där du är uppe och jobbar med armatur på ett tak. Plötsligt faller din kollega handlöst och blir hängande i sin sele. För en sekund kan du andas ut i tacksamhet över att kollegan fångats upp av säkerhetsanordningen, men sen gäller det att vara med i matchen. Det tar ungefär en kvart innan man kan få livshotande skador av att hänga på det där sättet med band som drar åt, och ännu kortare tid om personen i fråga är medvetslös. Nu måste du agera snabbt.
– Det var inte så svårt, utan mest kul. Framförallt är det bra att vi får utbildningen redan nu på gymnasiet eftersom vi behöver den senare när vi ska börja jobba, säger Fabian Blomqvist, som precis fått testa att rädda sin kompis ur ovanstående situation. På låtsas såklart.
Det är nämligen en del av den lift- och fallskyddsutbildning som tredjeårseleverna på Vimmerby gymnasiums el-och energiprogram har fått genomgå i veckan, för att få en certifiering det är krav på ute i arbetslivet. Har de branschanställda inte den när arbetsmiljöverket gör sina kontroller kan böterna bli dryga.
Den första grenen av utbildningen handlar om att köra skylifts, vilka elektriker ofta använder vid arbete på hög höjd.
– Sedan 2014 finns det också krav på utbildning i fallskydd, alltså hur man använder skyddsutrustningen när man till exempel jobbar på ett tak. Om det händer något måste man kunna fira ner sig själv, och i värsta fall också kunna rädda en nödställd, förklarar Jan-Erik Svedberg, läraren som ansvarar för kursmomentet.
Han förklarar att den här utbildningen i vanliga fall är det första man får göra när man kommer ut som lärling på en elfirma, men att det nu ordnas av Vimmerby gymnasium för första gången. Det beror på att fyra lokala elfirmor har gått samman för att finansiera en instruktörsutbildning, som just Svedberg har fått gå för att få behörighet att själv utbilda eleverna.
– Det är hade inte varit möjligt för oss att lösa rent ekonomiskt om inte de hade stått för den ganska stora engångskostnaden. Sen står skolan för de rörliga kostnaderna för att fixa den utrustning som behövs vid utbildningstillfället, läromedel och intygen eleverna får.
Just för det här momentet har fordonsprogrammets lokaler, där takhöjden är stor nog att kunna hissa upp eleverna, använts. Väl däruppe är det deras uppgift att ta sig ner.