Tågförare med rutin

Han gör tolv turer varje dag. Sex dagar i veckan. Och ändå är det inte högsäsong än, för sommartågets trotjänare till lokförare Sven-Olof Månsson, som nu gör sin artonde sommar. Långtråkigt? - Jag träffar så mycket trevligt folk och mysiga ungar. Det är guldkanten med det här.

Vimmerby2009-06-19 04:05


På somrarna är Sven-Olof Månsson ett välbekant inslag på torget i Vimmerby. Och det är inte att undra på - nu är han inte på sitt artonde år som förare av sommartåget.
Han får några minuter mellan varje runda och den tiden förspiller han inte. Alltid finns det någon som vill prata en stund. Vimmerbybor eller turister, gamla som unga; det spelar ingen roll. Talets gåva har han, Månsson.
"Idag har jag fått prata ordentligt", säger han med ett brett leende. Och då är det ändå bara förmiddag och åtskilliga av dagens tolv åkturer återstår.
Nästa vecka blir det nog tretton turer. Veckan därpå fjorton och så håller han på, sex dagar i veckan tills höstvindarna börjar blåsa in över Vimmerby.
- Fast jag har ledigt ibland. Midsommarafton och midsommardan, till exempel. Det finns de som tycker att jag borde köra söndagar också, men för mig räcker det med sex dagar i veckan.
Och visst finns det även Vimmerbybor som vill åka med. Elvaåringarna Daniel Gustafsson och Edwin Svensson löser biljett för att få sitta och prata på tåget en stund.
- Men det finns nog Vimmerbybor som inte riktigt förstår hur mycket fint vi har här. Som Gästgivarhagen, till exempel, tror Sven-Olof.
Gästgivarhagen är hans egen favorit längs med tågturen och han får ju rikliga tillfällen att njuta av den utsikten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om