Tajt med pengar för skoltoppen: "Man ska vara orolig överallt"

Nu är det klubbat och klart hur mycket pengar som respektive nämnd i kommunen tilldelas i nästa års budget. Barn- och utbildningsnämnden (BUN) får mycket mindre pengar än de önskat. "Vi kommer inte att klara budgeten om vi inte gör någonting", säger ordföranden.

Lars Sandberg (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. "Vi får försöka göra det bästa vi kan av det", säger han om de medel som barn- och utbildningsnämnden tilldelats.

Lars Sandberg (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. "Vi får försöka göra det bästa vi kan av det", säger han om de medel som barn- och utbildningsnämnden tilldelats.

Foto: Hilde Barstad Axelsson/Johannes Widergren

Vimmerby2024-09-28 18:00

Ja, det där att nämnderna inte har lika mycket pengar att röra sig med som de hade velat är inget nytt. Kommunen har långt ifrån obegränsat med pengar, vilket speglas i den budget som har presenterats för år 2025.

Majoritetens budget, som klubbades i igenom när kommunfullmäktige sammanträdde i början av veckan, beskrivs som stram. Dessutom ställs krav på att nämnderna ska klara att hålla sig inom de ekonomiska ramar de fått. Det måste de ta hänsyn till när de sätter sig ner och gör sina detaljbudgetar, det vill säga bestämmer hur de vill fördela pengarna på varje enskild verksamhet inom sina respektive områden.

När kommunfullmäktige sammanträdde fick varje parti, både majoritet och opposition, gå upp och säga sitt om det presenterade budgetförslaget. Det ledde till viss debatt, men den gick lugnare till än vad man hade kunnat vänta sig.

– Om man jämför med hur det har varit tidigare år hade det inte varit förvånande om det blev hetare, men nu var alla hyfsat överens ändå, konstaterar barn- och utbildningsförvaltningens ordförande Lars Sandberg (C) när Vimmerby Tidning pratar med honom dagen efter det avgörande mötet.

Den fastställda budgeten innebär att BUN år 2025 har en rambudget på 419 miljoner kronor. Utöver det tilldelas de 18,2 miljoner kronor i prioriteringar. Lars Sandberg hade hoppats på att den siffran skulle vara högre – de äskade 28 miljoner.

– Men som jag har sagt tidigare förstår vi också att läget är som det är i kommunen, det finns inte mer pengar. Vi får försöka göra det bästa vi kan av det.

Nämnden har sedan tidigare gett förvaltningen i uppdrag att se över lokalytor och se om verksamheter kan flyttas för att göra besparingar. Tidigare har det uppdraget inte haft någon deadline, men nu är det sagt att uppdraget ska vara slutfört i februari. Först då kommer återrapporteringen.

Vad det kommer att resultera i återstår alltså att se. Lars Sandberg har ingen uppfattning om hur stora summor det kan landa i.

Inte ens mellan tummen och pekfingret?

– Inte ens mellan tummen och pekfingret. Det är en komplex utredning som både gäller lokaler, gymnasieprogram och samarbete med andra kommuner, så det är jättesvårt att säga vad det kommer att kunna ge.

I övrigt har BUN i skrivande stund inte beslutat om att vidta några andra besparingsåtgärder som är mer konkreta.

– Först och främst får vi se vad det här ger, och räcker det inte får vi titta på andra åtgärder.

undefined
BUN har gett förvaltningen i uppdrag att se över bland annat lokalytor, gymnasieprogram och samarbeten med andra kommuner.

Känner du dig trygg i att ni kommer klara ekonomin nästa år?

– Det är förhoppningen och det känns inte alldeles omöjligt. Vi kommer inte att klara budgeten om vi inte gör någonting, det kan vi vara överens om. Men gör vi saker finns det möjlighet att klara budgeten.

Som Vimmerby Tidning har skrivit om tidigare har majoriteten gjort en skrivelse med elva uppdrag som kommunen ska ta tag i för att styra upp ekonomin. Ett av dem är att "uppdatera översynen av antalet förskolor och skolor i kommunen baserat på befolkningsprognosen från SCB".

Just den punkten togs upp i debatten mellan partierna på kommunfullmäktiges sammanträde.

Vad säger du om att ämnet "småskolorna" och deras framtid är uppe på agendan igen?

– Det är egentligen samma som det varit hela tiden. Det är klart att en skola har sitt berättigande så länge det är en bra undervisning och det finns underlag, men försvinner underlaget så måste man börja titta även på såna saker.

Bör föräldrar ute på småorterna vara oroliga?

– Jag var ju med som förälder 2015 och var orolig, men hade uppfattningen redan då att en skola inte kan bli hur liten som helst med följden att undervisningen blir lidande. I ett sånt läge skulle jag själv inte vilja ha mina barn där. Men det är en fråga vi kommer behöva titta på för att se hur det ser ut och var gränserna går. Det hänger på framtiden.

Så, ska föräldrar vara oroliga?

– Jag säger som Helen (Nilsson reds. anm.); man ska vara orolig överallt för det kommer påverka alla bygderna, men allt hänger på vad man själv vill och hur utvecklingen ute på orterna kommer att se ut. Blir det för lite elever kommer det inte fungera.

Du är ny i rollen som ordförande i BUN – var det ett bra val att ta sig an det uppdraget i det här ekonomiska läget?

– Jag vet inte om det var så mycket enklare att sitta som vice ordförande i socialnämnden, men jag känner mig trygg med förvaltningschefen och övrig personal på förvaltningen. Jag tror att det här kommer att kunna gå vägen.

undefined
Lars Sandberg (C) var tidigare vice ordförande i socialnämnden. Här syns han tillsammans med Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!