Tält och skorsten minskar lukten

VEMAB kan ha hittat lösningen för att lindra stanken från reningsverket. Ett nytt tält och en ny skorsten väntas ge en avsevärd förbättring för hela tätorten. - Våra beräkningar visar att det blir en väldigt märkbar skillnad, säger verkställande direktören Roger Carlsson.

Vimmerby2014-03-10 07:19

Den beryktade stanken från reningsverket har plågat förbipasserande, besökare och inte minst Vimmerbybor i åratal. Till sommaren kan en långsiktig lösning på odörerna från VEMAB:s reningsverk vara i hamn.
Det kommunala energi- och miljöföretaget kommer att investera cirka fem miljoner i en ny skorsten och ett nytt tält som man hoppas kommer att minska lukten i tätorten.
- Kommer vi upp i de höjderna med skorstenen så visar våra beräkningar att det blir en väldigt märkbar skillnad. Luktgränsen drar sig närmare reningsverket, så om våra teoretiska beräkningar stämmer kommer färre att känna obehag, säger vd Roger Carlsson.

25x35 meter
VEMAB har arbetat med frågan under flera års tid.
- Ett reningsverk består av jättemånga delar och vi har identifierat alla luktkällor och åtgärdat de enklaste sakerna genom att sätta in kolfilter och täcka över.
Två luktkällor har varit extra besvärliga. Dels slamplattorna och dela den förbehandling som sker med industrins restprodukter. Under den senaste tiden har slamplattorna täckts över av en presenning, vilket har gett effekt. Så bra att man nu bestämt sig för att resa ett tält på 25x35 meter som stänger in slamplattorna.
- Våra rapportörer menar att det har blivit en bättre nivå och tältet är ute på upphandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om