Tamerinstitutet fick ALMA-priset 2009

Det blev en läsfrämjande organisation - igen. Mottagaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2009 är Tamer Institute for Community Education, som jobbar med barn och ungdomar på Västbanken och i Gaza.
- Tamerinstitutet gör en fantastisk insats, säger Birgitta Fransson i juryn.

I städer, byar och flyktingläger på Västbanken och i Gaza får barn och ungdomar från 6 till 21 år böcker, läsupplevelser och chansen att uttrycka sig själva - tack vare Tamerinstitutet, som får årets ALMA-pris.

I städer, byar och flyktingläger på Västbanken och i Gaza får barn och ungdomar från 6 till 21 år böcker, läsupplevelser och chansen att uttrycka sig själva - tack vare Tamerinstitutet, som får årets ALMA-pris.

Foto:

Vimmerby2009-03-25 07:10


För två år sedan gick världens största barn- och ungdomslitteraturpris till Banco del Libro i Venezuela.
I år var det alltså åter namnet på en läsfrämjande organisation som efter som vanligt långa och förväntansfulla minuter kom ur munnen på juryordförande Larry Lempert klockan ett i filmsalen på Astrid Lindgrens Näs.
Tamer Institute for Community Education, som har sin verksamhet på Västbanken och i Gaza, har varit ALMA-nominerade sedan 2004.

20 år
I 20 år har den oberoende organisationen bedrivit läsfrämjande arbete under svåra förhållanden.
Så här lyder juryns motivering:
"Med uthållighet, mod och idérikedom har Tamerinstitutet under två decennier stimulerat palestinska barns och ungdomars läslust och kreativitet. Under svåra förhållanden bedriver man ett läsfrämjande arbete av osedvanlig bredd och mångsidighet. I Astrid Lindgrens anda ser Tamerinstitutet ordets makt och bokens, berättelsens och fantasins kraft som viktiga nycklar till livsmod, självkänsla och tolerans."
- Barn och ungdomar utgör mer än 60 procent av befolkningen i de palestinska områdena. Med böckernas hjälp vill Tamerinstitutet få de unga att tänka, skapa, kommunicera och utvecklas. De reser runt med böcker i områden där det är svårt att ta sig in och jobbar i flyktingläger där förhållandena är särskilt svåra, säger Birgitta Fransson.
Barn får skriva egna berättelser och uppträda som historieberättare, de får skapa bilder, pjäser, teaterföreställningar, radioprogram och filmer.
Tamerinstitutet uppsöker barn och ungdomar i byar och flyktingläger och uppmuntrar dem att bilda grupper där de kan förmedla sina tankar, drömmar och förhoppningar till varandra. Tanken är att de på detta sätt också ska utveckla sin identitet, sin självkänsla och sin moraliska medvetenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om