Tandtroll showade

Vi törs gissa att det kommer att borstas tänder i Södra Vi med omnejd framöver. Efter att 200 barn i träffat Karius och Baktus lär det bli fart på tandborstarna.

Vimmerby2004-04-07 06:25

De båda tandtrollen Karius och Baktus är en riktig generationsrysare. Också de nu riktigt till åren mogna tandinnehavarna minns säkert de båda trollen från affischerna hos tandläkaren.
Och numera vet också förskole- och lågstadiebarnen i Södra Vi hur ett par tvättäkta tandtroll ser ut.
Jennie Leander Lilja och Lotta Leander gör föreställningen för dagis- och skolbarn och att de gett tandtrollen en välförtjänt come back beror egentligen på Klas Klättermus - eller Kamomilla stad.
- Vi gjorde Klas Klättermus i somras och jag lånade hem Kamomilla stad, som ju är av samma författare, säger Jennie Leander Lilja, som dock valt att låta rövarna i Kamomilla bli årets sommarproduktion. Men Thorbjörn Egner har ju också skrivit Karius och Baktus - perfekt i formatet för skolföreställningar.
- Lagom lång och man behöver inte göra om den - den är perfekt.
Men slutet har de båda trixat till lite grann, åt det pedagogiska hållet.
- Jo, det behövdes faktiskt. Barnen tycker så synd om tandtrollen att vi kände att det var viktigt att få dem att förstå att de faktiskt ska borsta tänderna...
Och det är klart att det är lätt att fatta sympati för två sång- och dansglada tandtroll som hungrar efter kakor och godis inne i munnen på gossen Jan. Efter en paradistillvaro med sporadisk tandborstning och mycken matnyttighet och hörntandsvilla och kindtandsgrotta och allt blir livet eländigt efter ett tandläkarbesök.
Men de utborstade och utsköljda tandtrollen får det kanske ändå ganska bra där i slutstationen havet, där ju hajar har hiskeligt stora gaddar.
"Hajar borstar aldrig tänderna", lovar en av gossarna i publiken.
Men tanken är att borstarna ska gå desto oftare hos barnen, som förstås fick varsin tandborste efter den sedelärande historien.
Och godis, det äter man ju bara på lördagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om