Tandtrollsjakt i skolsalen

Hugo Sandin gapar snällt och stort och får beröm för sin tandborstning. Den här veckan har Folktandvårdens mobila miniklinik kommit till Frödinge skola för att kolla elevernas tandstatus.- Det är lite pirrigt, erkänner Hugo.

Vimmerby2013-04-19 06:10


Folktandvårdens skolbesök är snäppet bortom den välkända "fluortanten". Två mobila utrustningar, som finns inom Kalmar läns landsting, är förutsättningen för att massor av skolelever kan få möjlighet att bli undersökta i skolan.

Skolservice
Klassen på kollen av garnityret är densamma som när man går till tandläkaren. Utrustningen innehåller allt som krävs - det är bara miljön som är annorlunda.
- Vi undersöker tänderna och tar också röntgenbilder. Behövs det lagas, lackas eller bettkorrigering får barnen en tid hos tandläkaren, säger tandhygienist Lisbeth Karlsson, som är på plats i Frödinge skola tillsammans med tandsköterskan Kerstin Engborg.
Folktandvården i Vimmerby servar sedan tio år tillbaka skolorna i Frödinge, Södra Vi och Storebro. Barnen får en undersökning med ungefär ett och ett halvt års mellanrum och verksamheten är uppskattad. Att Folktandvården kommer till eleverna istället för tvärtom sparar både tid och miljö och föräldrar slipper ta ledigt för att skjutsa barnen till tandläkaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om