Läget är ansträngt på Folktandvården i Vimmerby

Personalbristen gör att trycket är högt på Folktandvården i Vimmerby. På flera håll vittnas det om att det är svårt att få tid och att det kan dröja år innan kallelser. "Jag vet att det är väldigt ont om tandläkare här. Samtidigt tycker jag att det är helt sjukt att man tillhör kommunen men inte får tid. Jag anmälde mig kring 2016-2017 och har fortfarande inte fått någon", berättar en kvinna som Vimmerby Tidning pratat med.

"Idag finns det två ordinarie tandläkare som arbetar på kliniken och vi skulle önska två resurser till. Rekryteringsinsatser pågår och vi tror vi kommer kunna lösa det inom relativ närtid men fram till dess är det ökad samverkan med närliggande kliniker som är lösningen", berättar Johan Hansson, tandvårdschef på Folktandvården i Kalmar län, i mejl.

"Idag finns det två ordinarie tandläkare som arbetar på kliniken och vi skulle önska två resurser till. Rekryteringsinsatser pågår och vi tror vi kommer kunna lösa det inom relativ närtid men fram till dess är det ökad samverkan med närliggande kliniker som är lösningen", berättar Johan Hansson, tandvårdschef på Folktandvården i Kalmar län, i mejl.

Foto: Jimmy Karlsson / Region Kalmar län/Pressbild

Vimmerby2023-10-30 05:00

Enligt Johan Hansson, tandvårdschef på Folktandvården i Kalmar län, ser bemanningen sedan början på året bättre ut i stora delar av länet. Men i Vimmerby är det fortsatt tufft. 

 – Vi har rekryterat 22 tandläkare endast detta år så situationen är bättre än på länge sett ur ett länsperspektiv. I Vimmerby är det mer ansträngt än på andra håll i länet givet att vi skulle behöva ca 1–2 tandläkare, 2 hygienister och en tandsköterskeresurs till sett till vilken grundbemanning vi önskar. Resurser är på väg in och fram till dess är det stärkt samverkan med intilliggande kliniker som gäller.

Folktandvården i Vimmerby har idag två ordinarie tandläkare och omkring 8 800 patienter. Cirka en tredjedel av dem är barn. 

 – När det gäller akut tandvård får du som sagt hjälp direkt. När det gäller den förebyggande tandvården kallas du utefter vilka risker som föreligger och det kan skilja alltifrån att du kallas ett par gånger per år till att du kallas en gång vart annat eller kanske till och med var tredje år. I Vimmerby är vi sena med kallelser till den förebyggande barntandvården på 6 månader hos 1 av 5 patienter, och hos vuxna med avtal kring 1 av 4 patienter.

undefined
"I hela länet får den som har akuta problem med sin tand- och munhälsa hjälp direkt vid kontakt med oss och gällande den förebyggande vården har vi många kliniker utan någon kösituation alls. Vi brukar inte prata bäst/sämst utan man får vara ödmjuk inför att klinikerna har olika förutsättningar, dels vilken bemanning man har dels vilket ”arv” man har från den pandemiska situationen gällande uppskjuten vård. Pratar vi tandläkare så har vi ett behov av 3-4 tandläkarresurser och då till norra länsdelen, i södra länsdelen har vi de resurser vi önskar", skriver Johan Hansson i mejl.

På sociala medier vittnar personer om att de fått vänta flera år på tid. Vissa 4 år, andra 5, någon 8. En kvinna som vill hålla sig anonym berättar för Vimmerby Tidning att hon väntat på tid i cirka 6 år. 

– När jag var inne och anmälde första gången så sa de att det skulle ta ett år. Tiden gick och jag hörde ingenting. Så jag gick förbi och frågade. Då fick jag svaret att de inte kunde göra någonting åt det. De undrade om jag ville stå kvar i kön, jag svarade ja. 

Hon berättar att då började gå till en tandläkare i Södra Vi, samtidigt som hon stod kvar i kön. 

–Jag blev själv tvungen att lösa situationen, jag försöker i alla fall att gå 1–2 gånger om året till tandläkare. Jag vet flera stycken andra som har försökt komma in, men det går inte, det är fullt. 

Hur länge är det rimligt att man ska behöva vänta? 

 – Alla patienter kallas utefter vilka risker som föreligger enligt den riskbedömning som görs av tandvården. Upplever man besvär med sin tand/munhälsa ska man så klart kontakta oss så hjälper vi patienterna oftast samma dag men har man friska tänder, goda vanor för att sköta sin munhygien och inga riskfaktorer föreligger finns det egentligen ingen hälsovinst att besöka tandläkaren som vuxen med ett tätare intervall än en gång på kanske 3 år, berättar Johan Hansson i mejl.

Finns det där någon prioriteringsordning?

– Barn- och ungdomstandvården tillsammans med den sjuka patienten prioriteras alltid först när det gäller Folktandvården. Vill du endast ha en undersökning men inte upplever några problem med dina tänder och är i övrigt frisk så kan väntan bli lite längre, barn och den sjuka patienten prioriteras före.

Vilka åtgärder görs och planeras framåt?

– Gällande Vimmerby jobbar vi såklart med rekryteringsinsatser och resurser är som sagt på väg in men fram till dess är det ökad samverkan mellan kliniker som gäller för att på bästa sätt komma i fas med våra kallelser till den förebyggande tandvården.

undefined
"Det går absolut att lista sig på den klinik man önskar vara patient oavsett var man bor. Gällande barn- och ungdomstandvården så är det dock inte säkert att alla aktörer är anslutna till att ta ansvar och erbjuda avgiftsfri tandvård för barn och ungdomar men även det går bra hos oss på Folktandvården", skriver Johan Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!