"Tanken är den största kraft som finns"

Myllrande folkliv i kulturstaden Amsterdam. Tystnad och lugn i Björksebo gamla missionshus.
Konstnären Monica Sandell lever två liv, har två "hemman". Nu är det fjärde sommaren hon har öppen ateljé, skulpturverkstad och galleri i sitt svenska andningshål längs vägen mellan Vena och Vimmerby.
Kanske är det här hon ska landa, rentav?

Vimmerby2014-07-11 07:00


När skylten på dörren till Skulpturverkstaden i Björksebo visar "Öppet" är det bara att kliva in. Något som också allt fler gör. När Monica Sandell visade sina skulpturer i brons och keramik och även verk av andra konstnärer första gången 2011 kan det ha framstått som något oväntat, att göra det just här.
Men inte i hennes ögon. Hon tänker inte så, om det ska gå eller inte. Vågar man inget, händer det heller inget. Kanske var det huset som valde henne, förresten. När hon och hennes man Vincent Pluijmers, som bodde tillsammans i Amsterdam sedan 1994, letade sommarhus i Sverige behövde de ett med rymd och karaktär. Ett hus med högt i tak för att Vincents storslagna fantasimaskiner, skulpturer och drömlika objekt skulle få plats.

Vincents maskiner
Först letade de i Skåne, där Monica Sandell har sina rötter. Men i Skåne kostade alla hus de ville ha för mycket.
- Huspriserna fick oss att söka oss norrut och så hittade vi det här, och fastnade för det.
2007 blev gamla missionshuset deras. Bara kort tid hann de vara där och fixa innan Vincent Pluijmers blev sjuk. Han gick bort 2010.
Monica Sandell fortsätter att leva deras gemensamma dröm om kreativa somrar i Sverige. Vincents maskiner, skapade av material han hittat på gatan och loppisar, tar självklar och stor plats i ateljén och skulpturverkstaden, där besökarna kan se hur Monica Sandell arbetar och hennes färdiga figurer. Ibland har hon ordnat kurser i att skulpturera i lera. I sommar visas också konst av två andra Björksebokonstnärer, Bergliot Kvarnare och Lars Isacson.
- Vi har faktiskt ytterligare en konstnär i byn och en som jobbar med film. Konstnär är kanske Björksebobornas vanligaste yrke!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om