Glennfalk blev kommunalråd efter valet 2010. Sedan dess har Vimmerby gått in i samarbete efter samarbete med andra kommuner.
Kommunens IT sköts numera av kommunalförbundet Itsam. Offentliga upphandlingar administreras av inköpscentralen i Västervik. Hultsfred och Vimmerby ser ut att få en gemensam miljö- och byggnämnd. Konsumentrådgivningen köps in av Nässjö. Gemensam jurist med Hultsfred och Kinda. Olika projekt finns med Linköping och Linköpings universitet.
Och det är bara en liten del av kommunens nyligen inledda samarbeten. Totalt har kommunen 14 olika projekt, samverkansavtal och rena samarbeten tillsammans med andra kommuner.
- Vi hade det i vår valbroschyr och vi vill samarbeta ännu mer. Små kommuner har svårt att klara sig och därför tycker jag att det här är bra. Samarbeten gör det lättare att få rätt kompetens, menar Glennfalk
Skälen till det utökade partnerskapet med grannkommunerna är flera. De viktigaste är att effektivisera och att skapa attraktivare yrken för tjänstemännen.
- Allt är inte bra att samarbeta kring, men överlag är det bra med samarbete runt myndighetsutövningen som styrs av riksdagsbeslut. Det kan inte kommunen påverka och vissa saker är en kommun för liten för, säger Glennfalk och fortsätter:
- Vi hoppas alltid att det ska bli lägre kostnader, men det är inte alltid som det blir så. Däremot blir det alltid en kompetensförstärkning. Det blir mer kompetenta tjänstemän och det är viktigt för rättssäkerheten.
Vad är negativt med att samarbeta?
- Vad gäller myndighetsutövning kan inte jag se något negativt. Ett problem kan vara att olika kommuner har olika taxor och det kan finnas olika politisk syn på det.
Tar hjälp av grannkommunerna
Vimmerby kommun samarbetar alltmer. Sedan 2010 har man gått in i hela 14 olika samarbeten med andra kommuner.- Vi vill samarbeta ännu mer, säger kommunalrådet Micael Glennfalk (m).
Vimmerby har inlett flera samarbeten med Västervik, men också med Hultsfred, Linköping och Kinda.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!