Alla läkare som skriver sjukintyg har fått utbildning och en sjukskrivningskommitté har inrättats. Tanken är att den behandlande läkaren ska skriva rätt på intyget från början. Det är nämligen ingalunda säkert längre att du får pengar från kassan bara för att du är sjukskriven av en doktor.
- Du kan vara sjuk och ändå vara arbetsförmögen helt eller delvis, säger Erik Kärnekull.
Förändringar
Regeringens uppdrag till landets alla försäkringskassor har verkligen tagits på största allvar i vårt län.
Erik Kärnekull hävdar att det i grund och botten är en fråga om överlevnad för hela socialförsäkringssystemet. Ett system som absolut inte är konstruerat för att försörja 25-30 procent av befolkningen. Om inte utvecklingen bromsas, och det snabbt, kommer vi att få se kraftiga förändringar i systemen, tror han.
- Vi gör detta för att rädda systemet för dem som verkligen behöver det. Vi klämmer inte åt någon, vi tillämpar bara det regelverk som alltid funnits. Jag tycker inte att den som är svårt sjuk ska få en dålig ersättning på grund av att andra skor sig på systemet, säger Kärnekull.
Ingen rättighet
Han berättar att det finns många som tror att rätten till sjukersättning är en mänsklig rättighet.
- Så är det inte, det är en försäkring som är till för att täcka inkomstbortfall vid sjukdom.
Han är medveten om att resonemanget väcker starka känslor hos många. Det kommer att vara många som helt enkelt får avslag när de ansöker om sjukpenning. Om Försäkringskassan bedömer att det finns arbetsförmåga så är det den bedömningen som gäller, inte doktorns.
Erik Kärnekull tror på att färre ska sjukskrivas på heltid.
- De allra flesta har någon form av restarbetsförmåga kvar.
Försäkringskassan fokuserar på vilken kvarvarande förmåga det finns, och väger då in vad det är du drabbats av samt yrke.
Arbetsgivaren kommer tidigt att få krav på sig att rehabilitera och det ska ske samordning mellan kassa, arbetsförmedling och landstinget. Exempelvis är det tänkt att kunna prioritera vård för den som behöver för att snabbt komma tillbaka i arbete.
Tar krafttag mot ohälsa i länet
Sjukskrivna på samma villkor i hela länet och absolut bara när det behövs.Så lyder Försäkringskassans nya strategi för att få ner kostnader för sjukskrivningar i länet.- Vi har redan kommit långt, tycker Erik Kärnekull direktör.
Tänker halvera ohälsotalen. Erik Kärnekull, direktör för Försäkringskassan i Kalmar län. Foto: Annica Högberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!