Tar till grävskopan

För andra gången i föreningens historia kommer Bevara Vimmerby att dela ut en Grävskopa - och den inte alls smickrande utmärkelsen går i år till teknik- och serviceförvaltningen för "Fisktorgets känslolösa förändring, från ett litet kullerstenstorg till betongplats".

Vimmerby2009-04-17 06:11


Varje år delar Bevara Vimmerby ut sitt byggnadsvårdsdiplom. Men i år blir det också en Grävskopa till teknik- och serviceförvaltningen.
- Det är inget roligt att känna sig tvungen att dela ut Grävskopor, säger Mikael Sandström ordförande i Bevara Vimmerby. Men ibland måste vi sätta ner foten och tala om när saker har gått för långt.
Det är alltså andra gången föreningen delar ut en Grävskopa - för många år sedan fick de båda kommunpolitikerna Jan Henriksson (s) och Magnus Danlid (c) "priset" då de ville riva det så kallade skolhuset för att bredda Drottninggatan.
Bevara Vimmerby motiverar den nu aktuella skämmiga skopan med att "Vimmerby har en unik stadsmiljö med sina kullerstensgator och gamla kulturhus. Det är svårt att bevara en sådan miljö, och det krävs både tanke och omtanke att inte successivt förstöra och förfula stadsmiljön. Detta har saknats under de senaste ingreppen i stadskärnan med det senaste exemplet Fisktorgets känslolösa förändring, från ett litet kullerstenstorg till betongplats."

Kullerstenens charm
Mikael Sandström är mycket kritisk till att kullersten bryts upp för att ersättas med plattor.
- Vimmerby har haft det många andra städer inser värdet i. Man behöver inte åka längre än till Eksjö för att se hur bra det blir när man bevarar den gamla stadskärnan med kärlek till och känsla för sin stad.
Han pekar också på Gamla Linköping, där kommunen skjuter till extra pengar för ett stensatt torg med så kallad stadskullersten, för att göra miljön öppnare och mer välkomnande.
- Innerstan i Linköping har man förstört, men då begriper man i alla fall att återskapa småstadsidyllen i gamla stan. Vi hade den kvar - men då bryts kullerstenen upp för att det ska läggas betongplattor istället. Finns det någon som tycker att tanken att byta ut kullerstenen i gamla stan i Stockholm mot betongplattor känns okej?
Men framkomligheten blir ju ändå bättre med plattor - det är ju inte lätt att dra rullatorer, rullstolar och barnvagnar över kullersten?
- Jag har all respekt för tanken på framkomlighet, men det skulle gå utmärkt att ha kvar en remsa med plattor längst ut mot trottoarkanten och ha kullersten på själva torget. Det finns ingenstans man tar EU-direktiven så bokstavligt som i Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om