Melda och Tea är Vimmerbys ungdomsambassadörer

Melda och Tea har ett annorlunda extraknäck. Fyra timmar i veckan jobbar de som kommunens ungdomsambassadörer.

Ungdomsambassadörerna Tea Dahlenfors och Melda Kaya har fått ännu större förståelse för den politiska beslutsprocessen. "Det är både intressant och coolt", säger Melda.

Ungdomsambassadörerna Tea Dahlenfors och Melda Kaya har fått ännu större förståelse för den politiska beslutsprocessen. "Det är både intressant och coolt", säger Melda.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-03-05 07:00

Sedan i höstas är Melda Kaya och Tea Dahlenfors anställda som ungdomsambassadörer. De går båda första året på gymnasiet och tyckte uppdraget lät spännande när de fick höra om det i höstas. 

Syftet är att öka ungdomars inflytande och vara en länk mellan ungdomar och politiker. På köpet har tjejerna också fått en ökad kunskap i hur den politiska beslutsprocessen fungerar. Och faktum är att de har blivit positivt överraskade. 

– Det är faktiskt väldigt lätt att vara med och påverka, speciellt i en mindre kommun som Vimmerby, säger Tea. Tvärtemot vad många tror så kan en diskussion eller ett förslag komma lång väg och faktiskt bli något konkret. 

– Jag har fått en helt ny förståelse för hur politiken fungerar, även om det kanske inte ingår i mina egna drömmar att bli politiker - inte just nu i alla fall, säger Melda.

Tea hade sedan tidigare ett engagemang i samhällsfrågor och politik, medan Melda mest var nyfiken och intresserad av att få veta mer.

– För mig lät det här intressant och genuint kul eftersom jag är insatt i frågor som rör feminism och ekologism, säger Tea.

Det här är första året som Vimmerby kommun satsar på ungdomsambassadörer. Sedan i höstas har tjejerna fått olika uppdrag av politikerna. 

– Mycket av vårt arbete går ut på att försöka ta reda på vad ungdomar tycker i olika frågor. Det handlar om allt ifrån ungdomars psykiska hälsa till gymnasievalet eller en ny sporthall. Vi har tagit fram enkäter men även gjort intervjuer. Vi är också med och hjälper till med ett Instagram-konto för unga, säger Tea.

Mycket av deras arbete utgår från Fabriken men de är också i stadshuset med jämna mellanrum. Då får de ta del av politikernas och tjänstemännens dagliga arbete.

Hur är det att jobba tillsammans med politikerna?

– I början tänkte man kanske att det skulle vara lite "läskigt" men de visade sig vara väldigt lättsamma, säger Melda. 

– Man förväntar sig kanske att det ska vara strikt och ordningssamt på mötena men det skojas väldigt mycket också, säger Tea.

I mars ska uppdraget som ungdomsambassadörer avslutas. Då ska Tea och Meldas arbete sammanställas och presenteras för politikerna. 

Vad vill ni säga till dem som tycker att politik är trist?

– Innan man har en åsikt kanske man borde ta reda på lite mer. Nu när vi har fått vara med och vet mycket mer har vi förstått att politik kan vara både intressant och coolt, säger Melda.

Nu i mars avslutar Melda Kaya och Tea Dahlenfors sina uppdrag som ungdomsambassadörer i Vimmerby.
Nu i mars avslutar Melda Kaya och Tea Dahlenfors sina uppdrag som ungdomsambassadörer i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!