Tegnelleffekten: Vilda djuren klarar livhanken

Antalet viltolyckor minskade i Vimmerby under 2020. Färre turister och mindre trafik på vägarna är trolig orsak enligt Mats Berg, ansvarig polis i nationella viltolycksrådet i Kalmar län

Rådjur är inblandade i flest viltolyckor enligt Nationella viltolycksrådet.

Rådjur är inblandade i flest viltolyckor enligt Nationella viltolycksrådet.

Foto: Peter Nilsson/arkiv

Vimmerby2021-02-18 09:00

Enligt nationella viltolycksrådet, NVR, minskades antalet viltolyckor i landet under 2020. Så också i Vimmerby kommun där det rapporterades in 282 viltolyckor förra året, jämfört med 303 olyckor 2019. 

Mats Berg är ansvarig polis i det nationella viltolycksrådet i Kalmar län och han menar att pandemin är en starkt bidragande orsak till minskningen.

– I länets kommuner minskade trafikenintensiteten med cirka 30 procent i början av pandemin. Inte minst i Vimmerby som är en turistort var det färre bilar på vägarna. Jag är helt övertygad om att viltolyckorna hade varit fler om vi inte hade sett den här minskningen i trafikflödet, säger han och tillägger: 

– Vi brukar skämtsamt säga att Tegnell har lyckats få ner trafikolyckorna.

Sven-Erik Johansson, jägare och samordnare för NVR i Vimmerby kommun, tror även han att pandemin har hyfsat siffrorna i olycksstatistiken.

– Jo, det har ju varit mycket mindre trafik och turister på vägarna. Dessutom har hastigheten sänkts på riksväg 23/34 från 90 kilometer i timmen till 80. Det kan ge ett par meter på bromssträckan, säger han.

Vad tror du om det här året då?

– Det beror helt på pandemin. Vi trodde nog att olyckorna skulle öka nu när det kom så mycket snö. Då brukar djuren ta sig upp vägarna, men snön är så lätt och de verkar klara sig bra i skogen. Vi får se nu om det blir töväder och skare, då kanske de söker sig till vägarna. Man kan ju hoppas att folk är lite uppmärksamma så kanske vi kan sänka antalet olyckor ytterligare, säger Sven-Erik Johansson.

Liksom tidigare år står rådjursolyckorna för den största andelen olyckor på vägarna i Vimmerby.  Under 2020 inträffade 205 olyckor med rådjur, 42 med vildsvin och 19 med älg. I övriga fall var 7 dovhjortar, 5 kronhjortar och en örn inblandade i olyckorna. I tre olycksfall har det inte kunnat klarläggas vilket djur det rör sig om, då inget djur påträffats vid eftersöket.

Det är lag på att viltolyckor ska rapporteras till polisen på larmnumret 112. Om inte detta sker kan påföljden bli dryga böter.

– Det blir dagsböter om du blir påkommen med att inte ha rapporterat en olycka och det kan bli dyrt. För ett tag sedan hade vi en person som körde på en hjort i Västervik. Han blev fälld och fick betala 40 000 kronor. Det hade inte kostat honom någonting om han rapporterat olyckan, avslutar Mats Berg.

Mindre trafik på vägarna ledde till färre viltolyckor under 2020.
Mindre trafik på vägarna ledde till färre viltolyckor under 2020.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!