Teknikbyte berör tv-tittare i Vimmerby och Hultsfred

Den 21 oktober gör Teracom en förändring i marknätet, som påverkar tv-tittare i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. En del kan behöva ny utrustning.

När själva förändringen görs kan man inte titta på teve delar av dagen.

När själva förändringen görs kan man inte titta på teve delar av dagen.

Foto: Eliasbeth Hedman

Vimmerby2021-10-20 11:35

Förändringen genomförs i olika steg under oktober månad, och nu har turen kommit till oss. Ett 20-tal kanaler i marknätet uppgraderas till en ny teknik, MPEG4, för att få bättre bildkvalitet och för att fler kanaler ska kunna sändas i HD.

Kristina Ekengren är presskontakt på Teracom. Hon kan inte svara på hur många hushåll som berörs av förändringen, men det är alla som har antenn. Det kan vara hushåll med egen antenn eller ett hyreshus eller radhusområde där man delar på en större, gemensam antenn.

För att få veta om man behöver köpa ny utrustning, kan man innan torsdag gå in på kanal 61 och kontrollera om man har SVT1 i HD-kvalitet.

– Har man det, kan man vara lugn, säger Ekengren.

Om man inte har det, märker man det på att det bara blir brus.

Efter klockan 18 på torsdag behöver alla göra en ominstallation av kanalerna, för att det ska fungera.

– Om man inte ser något då, kan man gå in på kanal 88. Ser man en grön textskylt där, har man MPEG4-möjlighet, så då får man göra ännu en ominstallation. Om det är svart eller en röd textskylt, har man för gammal box eller teve. Då måste man köpa en ny eller en begagnad från 2008 och framåt, säger Kristina Ekengren.

Hon tror inte att det är särskilt många som känner till den här förändringen i förväg, då vanliga hushåll inte brukar prenumerera på bolagets pressmeddelanden.

Den som inte förstår, eller inte får det att fungera, får vända sig till Teracoms support.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!