Telia tar upp kampen med kommunen

Telia tar upp kampen med kommunen om fiber. Under augusti kommer telekomjätten att gå ut med en kampanj till 1 500 villor i Vimmerby tätort. Faller satsningen väl ut riskeras kommunens kalkyl för det kommunala fibernätet. - Det är Vimmerbys tur nu, säger Henrik Forssell, chef över Telias fiber.

Vill också gräva fiber. Henriks Forssells på Telia har gått ut med en fiberkampanj till 1 500 villor i Vimmerby. Därmed kan det bli dubbla fibernät i tätorten.

Vill också gräva fiber. Henriks Forssells på Telia har gått ut med en fiberkampanj till 1 500 villor i Vimmerby. Därmed kan det bli dubbla fibernät i tätorten.

Foto:

Vimmerby2014-07-30 06:18


Det blir konkurrens om fiberkunderna i Vimmerby tätort. På ena sidan: Vimmerby kommun som gräver ett eget nät för 73 miljoner kronor. På den andra: telekomjätten Telia som gör en kampanj mot 1 500 villor i tätorten.
- Vi har gått ut med en inbjudan till aktuella villaområden i Vimmerby tätort och kommer att hålla ett informationsmöte. Vi gör den här satsningen för att vi ser ett ökande intresse för fiber och nu är det Vimmerbys tur. Det finns ett stort behov av snabb uppkoppling, säger Henrik Forssell.
För att Telia, genom sitt dotterbolag Skanova, ska gräva ett fibernät i Vimmerby krävs en anslutningsgrad på 30 procent.
- Då är det garanterat att vi gräver ett nät. Vanligvis brukar anslutningsgraden ligga mellan 40 och 65 procent.
Kostnaden kommer att ligga på 19 900 kronor. Då ingår allt.

Anslutit 50 000 villor
Under de senaste åren har Telia anslutit ungefär 50 000 villor till det växande fibernätet, som erbjuder supersnabbt och stabil internetanslutning. I våras berättade vår tidning att ett 20-tal fastighetsägare till flerfamiljshus, däribland kommunägda Vimarhem, anslutit sig till Telias fiber.
I nuläget kommer inte Telia att gå ut med någon kampanj för hushåll på landsbygden.
- För landsbygden har kommunen och staten en jätteviktig roll att fylla. Vi säger att det alltid går att hitta en lösning om man har 60 bostäder. Men det beror på hur stor geografi vi pratar om, hur engagerat byalaget är och om telestationen är fibrerad eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om