Tennisklubben fyller 90 år – firade i Källängsparken

Game. Set. Match. En pigg 90-åring bjöd på stilfull uppvisning med kunglig glans och en lika fascinerande historia med både framgång och bredd. "Det är kul att spela och så är det roliga avslutningar också", säger Amanda Gustafsson, 10. Hon är en av många ungdomar som är aktiva i Vimmerby Tennisklubb.

16 gentlemen ingår i Vimmerby Classic Tennis. En unik falang som bara använder tillbehör och utrustning från Björn Borgs tid och bakåt.

16 gentlemen ingår i Vimmerby Classic Tennis. En unik falang som bara använder tillbehör och utrustning från Björn Borgs tid och bakåt.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-09-09 18:30

– Vi har cirka 400 medlemmar och runt 125 barn och ungdomar som spelar tennis på våra banor i Källängsparken och i tennishallen varje vecka, berättade klubbens ordförande Ulf Berg under 90-årsfirandet i Källängsbanorna på lördagen. 

– Vi har valt att ha en öppen tillställning utomhus så här, säger han.

undefined
Kommunen uppvaktade den 90-åriga klubben. Jacob Käll (C) tackade klubben för att den bidrar till folkhälsan och till att göra Vimmerby mer attraktivt. Han höll också fram det ideella arbete som klubben och många andra lägger ner. "Vad vore vi utan föreningslivet", sa Jacob Käll. Ulf Berg tog emot blommorna och tackade.

Ett 75-tal deltagare kom för att fira klubben och de fick lära sig några viktiga fakta från klubbens framgångsrika historia. Bland annat att det genom åren funnits tennisbanor vid Åbro, vid Nossen, Krönbaden och Samrealskolan (nuvarande gymnasiet), innan första banan i Källängsparken kom till 1950. Efter det följde två banor till.

1989 byggde klubben sin egen hall med inomhusbanor.

– Efter det steg medlemsantalet mångfalt och där ligger vi kvar än i dag, säger Ulf Berg.

undefined
Runt 125 barn och ungdomar är regelbundet aktiva i Vimmerby Tennisklubb och klubben har cirka 400 medlemmar. "Det känns jättebra. Vi märker ingen nedgång, trots konkurrens från exempelvis padel", säger ordföranden Ulf Berg.

Bland ungdomarna som passade på att spela tennis på de öppna banorna under 90-årsjubiléet fanns Amanda Gustafsson. Hennes bröder spelade tennis före henne.

– De började när de gick i F1:an, så när jag började F1 började jag också. Nu har jag hållit på i fyra år och jag tänker fortsätta med det för jag vill spela i turneringar och så där, säger hon.

Festligheterna avrundades med en uppvisningsturnering i classic tennis. En unik variant för just tennisen i Vimmerby.

undefined
16 gentlemen ingår i Vimmerby Classic Tennis. En unik falang som bara använder tillbehör och utrustning från Björn Borgs tid och bakåt.
undefined
Amanda Gustafsson, 10, är en av de flitiga spelarna i Vimmerby Tennisklubbs breda ungdomsverksamhet. Hon har varit med i fyra år och har inga planer på att sluta med tennisen.
undefined
I classic tennis måste raketen vara åtminstone 40 år gammalt och i trä. Här ett fabrikat som just Björn Borg lär ha använt i början av sin karriär.
undefined
Många deltagare gick tipspromenaden i Källängsparken. Här svarar Therese Gustafsson på frågor tillsammans med dottern Penny, 3 år. Penny har inte börjat med tennis än. "Men det kanske kommer..."
undefined
Ulf Berg är föreningens nionde ordförande sen bildandet för 90 år sen. "Klubben är en pigg och välmående 90-åring", säger han.
undefined
Anders Svahn, till höger, har varit med i klubben i många år. Här pratar han tennis med Irene Johansson som är nyinflyttad till Vimmerby.
undefined
Tennisklubbens 90-åriga historia i bilder fanns i en utställning.
undefined
"Det här är riktiga tennisskor från 1970-talet, men hur kunde de spela i dem? Jag får så ont i fötterna", säger Ricky Andersson.
undefined
Ricky Andersson, till vänster, gestaltar kung Gustaf V som tog tennisen till Sverige och Christian Olivestam går all in i Björn Borg-temat.
undefined
Ricky Andersson och Malin Hamlin drog en hel del av klubbens historia och utveckling i en "talkshow" med en del anekdoter.
undefined
Ricky Andersson fick upp två av klubbens bästa spelare genom tiderna, "Igge" Hermansson och Åke Säll i varsin domarstol. De har åtskilliga serisegrar bakom sig och berättade om sin tennishistoria från Källängsparken till veteran-VM i Nederländerna.
undefined
Amanda Gustafsson, 10, trivs på tennisbanan.
undefined
Men är det inte Björn Borg..? Nog har han lyckats med sin look Christian Olivestam, en av de 16 som spelade "classic tennis" på jubiléet i Källängsparken.
undefined
Ricky andersson som Gustaf V. I handen har han en tub med speciella vita tennisbollar som importerats från England. Classic tennis ska spelas med vita bollar, markerar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!