Terrormisstänkt Vimmerbybo nekar till de påstådda brotten

Vimmerbybon som misstänks för flera terrorbrott nekar till alla misstankar, men sitter alltjämt kvar på säkerhetshäktet i Sollentuna. Chefsåklagare Per Lindqvist är ytterst förtegen om utredningen.

Vimmerbybon är kvar på säkerhetshäktet i Sollentuna.

Vimmerbybon är kvar på säkerhetshäktet i Sollentuna.

Foto: Arkiv

Vimmerby2024-08-13 20:00
undefined
Per Lindqvist, chefsåklagare vid enheten för säkerhetsmål, är ytterst förtegen om den pågående utredningen där en ung Vimmerbybo misstänks för flera terrorbrott.

– Den misstänkte är fortsatt häktad och utredningen pågår, mer än så vare sig kan eller vill jag säga i ärendet, säger Per Lindqvist till Vimmerby Tidning.

Vimmerbybon som är i 20-årsåldern greps på Arlanda flygplats lördag den 1 juni då han var på väg att resa till ett ännu icke namngivet land. Några dagar senare häktades han på sannolika skäl misstänkt för grov finansiering av terrorism, deltagande i terroristorganisation grovt brott samt resa för terrorism.

De två första misstänkta brotten ska ha skett på en adress i Vimmerby under december 2023 och januari 2024. Den tredje punkten avreser resan som stoppades i och med gripandet på Arlanda den 1 juni.

undefined
Säkerhetshäktet Sollentuna

Attunda tingsrätt har beslutat om så kallat yppandeförbud. Det betyder att vare sig chefsåklagaren eller mannens försvarare får uttala sig om utredningen över huvud taget.

Enligt protokollet från den senaste häktningsförhandlingen, som hölls med parterna närvarande på videolänk den 3 juli, motsätter sig Vimmerbybon de misstankar och yrkanden chefsåklagaren lagt fram som skäl för häktning under förhandlingen i tingsrätten.

Rätten gick dock på chefsåklagarens linje och häktade mannen samt beslutade att åtal skulle vara väckt senast den 26 juli. Häktningstiden har senare förlängts till den 21 augusti. Om det blir något åtal då är oklart. 

Per Lindqvist vill heller inte kommentera om det finns fler personer misstänka i utredningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!