Teststation för coronavirus i Vimmerby

En teststation för att testa sig för covid19 i Vimmerby kan bli verkligheten inom några dagar. "Mycket tyder på det" säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

"Det är högst troligt att en teststaion för covid19 kommer att placeras i Vimmerby inom kort". Det säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

"Det är högst troligt att en teststaion för covid19 kommer att placeras i Vimmerby inom kort". Det säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Foto: Jimmy Karlsson // TT-Bild

Vimmerby2020-06-16 16:00

Han lämnade informationen till fullmäktige på måndagskvällen.

– Jag är kanske lite snabb ut med informationen om de här teststationerna, men vi fick det inofficiellt för några dagar sen att det högst troligt att det blir ett antal i länet. Regionen jobbar intensivt med frågan, men det är inte riktigt färdigt än. Man pratar om några i länet och det mesta tyder på Vimmerby, Öland och kanske någon mer plats, säger Jacob Käll.

Hur en teststation i kommunen kan vara uppbyggd och utrustad och i vilken omfattning den kan ta emot människor som vill testa sig, är ännu oklart.

– Jag vet inte det, men jag kan gissa att det blir någon form av tält med utrustning, eller så blir det något mer avancerat, kanske husbil eller något sånt. Men som sagt jag vet inte. Det är regionen som jobbar med det, säger han.

Det avgörande skälet till att en teststation ser ut att placeras i Vimmerby är den starka besöksnäringen. Sen i helgen är det okej att resa fritt under ansvar i hela landet och på onsdag öppnar Astrid Lindgrens Värld för säsongen.

– Det är med lite blandade känslor vi tar emot det. Det är fantastiskt bra för besöksnäringen, men samtidigt är det definitivt en ökad risk för smittspridning om vi inte håller på reglerna. Då kan en teststation kanske göra att man kan känna mer trygghet och det är bra, säger Jacob Käll.

Enligt Region Kalmar dröjer besked om teststationer några dagar och före det vill man inte ge några kommentarer.

Karta: Vimmerby kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!