Thilda, 22, om nya jobbet på H&M:s huvudkontor: "Är så tacksam!"

Thilda Kennmark från Vimmerby skrev nyligen på pappren för en tjänst på modejättens huvudkontor i Stockholm. En tjänst hon initialt inte alls hade tänkt sig. "Jag kan nästan få lite dåligt samvete över att folk sitter och söker jobb efter jobb. Sen kom jag och gled in här. Men ibland ska man ha tur", säger 22-åringen.

För Thilda Kennmark, 22, går flyttlasset snart upp till huvudstaden.

För Thilda Kennmark, 22, går flyttlasset snart upp till huvudstaden.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-07-21 07:00

När vi möter upp Thilda i Källängsparken är hon "hemma" på besök i Vimmerby. De senaste åren har hon bott i Borås tillsammans med sin pojkvän där hon läst till textilekonom på textilhögskolan. Nu går flyttlasset i stället till Stockholm. 

Varför blev det textilekonom? 

– Jag visste redan tidigt att jag ville plugga vidare och har alltid haft ett stort intresse för mode och kläder. Jag tror det var på högstadiet som jag satt och sökte runt på olika utbildningar och just textilekonom kom upp. Det lät väldigt kul! Trots till viss del inriktning på textil så är ju en stor del av utbildningen ekonomi vilket gör att man kan få jobb även inom det. Då kändes det självklart. Annars hade jag nog inte pluggat vidare direkt efter gymnasiet, säger Thilda.

Textilhögskolan är en del av Högskolan i Borås och är en av fyra högskolor med konstnärlig forskningsutbildning och är helt unik med inriktningen textil och mode.

– Många kommer utifrån för att läsa just textilinriktningarna då utbildningen är den enda i Sverige av sitt slag. Man får träffa väldigt mycket nya härliga människor. Det är en bra mix av praktiskt och teoretiskt arbete. Mer praktiskt än jag väntat mig. Det var först lite skrämmande då jag inte är så praktiskt lagd. Men det har varit väldigt nyttigt. Och roligt!

Var det något du saknade med utbildningen?

– Eftersom att det till viss del är en praktisk utbildning så tog jag för givet att den skulle innehålla praktik. Det gjorde den inte, vilket gjorde mig lite besviken först. Det fanns dock möjlighet att läsa till en kurs som innehöll praktik, så det gjorde jag förra sommaren. 

Och nu har du fått jobb i Stockholm?

– Jag har knappt hunnit förstå det själv. Det har gått så fort. Jag hade inte börjat tänka så mycket på jobb och därmed inte heller sökt något. En rekryterare på LinkedIn hörde av sig till mig efter examen och frågade om jag var intresserad av den här tjänsten på H&M. Det var jag självklart. Jag skulle tro att hon hörde av sig till flera nyexaminerade för att kolla läget. Jag gick därför in med noll förväntningar. Men två intervjuer och två veckor senare fick jag jobbet. Det känns helt sjukt.

H&M:s huvudkontor alltså, vad kommer du att göra där?

– Jag har fått en tjänst som heter Junior Product Developer. Jag kommer att arbeta med barnsortimentet, killkläder 2-8 år. Det är en blandning mellan kreativt och administrativt arbete med nära kontakt med fabrikerna som tillverkar kläderna. De jobbar i team med bland annat designers och planners för att få fram rätt produkter till försäljning. 

Vad har du för planer och drömmar framåt? 

– Den här rollen var nog inte vad jag skulle sökt själv, jag har alltid tänkt att jag ska jobba med inköp. Nu är jag öppen för allt och så som de beskrivit jobbet känns det superkul. Om jag trivs ser jag mig absolut vara kvar på H&M, det är ett stort välkänt bolag där jag tror man kan lära sig mycket. En bra arbetsplats att ha på sitt CV. Jag vill jobba med något jag tycker är kul. Något där jag får utlopp för det jag lärt mig under min utbildning, gärna inom mode eller textil. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!