Vimmerbypolitikern Tomas Peterson har avlidit

På måndagseftermiddagen kom beskedet att Tomas Peterson, tidigare kommunalråd i Vimmerby, har gått bort.

Tomas Peterson (M), som var kommunalråd i Vimmerby mellan 2015 och 2018, har avlidit, skriver Moderaterna i Vimmerby i sina sociala medier.

Tomas Peterson (M), som var kommunalråd i Vimmerby mellan 2015 och 2018, har avlidit, skriver Moderaterna i Vimmerby i sina sociala medier.

Foto: Jimmy Karlsson/Arkiv

Vimmerby2023-01-16 16:08

Tomas Peterson var kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande mellan 2015 och 2018. 

"Vila i frid Tomas och tack för din fantastiska samhällsinsats", skriver Moderaterna i Vimmerby kommun på sin Facebooksida. 

Niklas Gustafsson, Moderaternas nuvarande toppnamn i Vimmerby, har jobbat tillsammans med Tomas Peterson och minns honom som en politiker som alltid var väldigt påläst och insatt i frågorna. 

– Han kommer att saknas. Ända sedan jag kom in i politiken har Tomas funnits med. Han har svarat på alla frågor och varit som en mentor för mig, säger Niklas Gustafsson (M).

Hur tog du emot beskedet?

– Vi har vetat att han inte varit riktigt pigg den sista tiden men det kom ändå oväntat. Mina tankar är hos Tomas anhöriga, hans fru och hans dotter.

Helen Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, (S) nåddes av beskedet om Tomas Petersons bortgång under måndagseftermiddagen. 

– Det kom som en liten chock, jättetråkigt. Jag pratade med honom så sent som för några dagar sedan, så det var lite olustigt att få det här beskedet, säger hon. 

Helen Nilsson berättar att hon har känt Tomas Peterson i många år och att de hade mycket kontakt under förra mandatperioden.

Vad minns du mest av Tomas från den här tiden?

– Att vi kom nära varandra trots att vi tillhörde två olika partier. Vi hade högt till tak och kunde prata med varandra på ett väldigt enkelt sätt. Vi kom alltid så småningom överens om det vi pratade om. Han var en lätt person att ha att göra med.

Vimmerby kommun kommer att flagga på halv stång under tisdagen för att hedra Tomas Peterson.  

En partikollega som har känt och jobbat nära Tomas Peterson i många år är Micael Glennfalk. Beskedet om Tomas Petersons bortgång kom som en chock. 

– Tomas var en samhällstjänare som har varit med väldigt länge i politikern. Han kom in ganska ung i Moderaterna och i fullmäktige. Jag skulle beskriva honom som en pragmatiker och en kommunal diplomat som i princip kunde prata med alla. Han var lugn och sansad. Jag kallade honom för en duktig förvaltare och väldigt socialt duktig inom politiken, han lämpade sig väl för att vara kommunpolitiker.  

Tomas Peterson efterträdde Micael Glennfalk som kommunalråd och Tomas delade då posten tillsammans med Helen Nilsson.

– Jag jobbade tätt med honom både under min tid som kommunalråd och tiden efter, säger Micael Glennfalk.

Tomas Peterson blev 69 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!