Tidigare näringsidkare döms till fängelse

En tidigare näringsidkare i Vimmerby hade två paket med sammanlagt tre kilo knark hemma i garaget när polisen slog till. Utöver det har han hämtat ut ytterligare paket med knark som beställts från Kina och sen sålts vidare i Sverige av den 20-årige huvudmannen i knarkhärvan.

Här hämtar den tidigare näringsidkaren i Vimmerby ut ett paket med 1,5 kilo knark hos Postnords paketutlämning i Vimmerby.

Här hämtar den tidigare näringsidkaren i Vimmerby ut ett paket med 1,5 kilo knark hos Postnords paketutlämning i Vimmerby.

Foto: Polisen

Vimmerby2023-04-05 20:01
undefined
En 50-årig tidigare näringsidkare i Vimmerby döms av Eskilstuna tingsrätt till fängelse i ett år och och tre månader för narkotikasmuggling och narkotikabrott.

På onsdagen dömdes Vimmerbybon, en man i 50-årsåldern, till fängelse i ett år och tre månader för narkotikasmuggling och narkotikabrott av normalgraden. 

Rättegången tog sammanlagt åtta dagar att genomföra vid tingsrätten i Eskilstuna.

Ligan består av fyra personer som har smugglat totalt 38 kilo av det narkotikaklassade preparatet pregabalin från Kina via Tyskland och Luxemburg till Sverige.

Härvan fick sin upprinnelse i maj i fjol när en kvinna i Vimmerby anmälde den 20-årige huvudmannen och hans knarkaffärer till polisen i Vimmerby. Dagen efter slog polisen till mot 20-åringens bostad i Eskilstuna. Där påträffades knark och vapen samt utrusning för att packa om knarket till lagom försäljningsförpackningar.

undefined
Här hämtar den tidigare näringsidkaren i Vimmerby ut ett paket med 1,5 kilo knark hos Postnords paketutlämning i Vimmerby.

När det gäller 50-åringen från Vimmerby har han bland annat hämtat ut ett paket adresserat till en kvinna i Vimmerby. För att få ut paketet använde han kvinnans pass utan hennes vetskap. Han lämnade sen vidare paketet till huvudmannen som tog med det till Eskilstuna för ompaketering och försäljning.

Efter att huvudmannen gripits av polis i maj i fjol har 50-åringen hämtat ut ytterligare två knarkpaket hos paketombud i Vimmerby. Paketen har han sen förvarat i sitt garage där polisen hittade dem i samband med gripandet av mannen i november.

50-åringen hävdar att han trodde att just de två paketen var hjullager han beställt från en reservdelsfirma. När det gäller övriga paket som huvudmannen beställt i 50-åringens namn säger 50-åringen till tingsrätten att han inte visste att det var narkotika, utan att det var vitaminer som huvudmannen importerade.

Det tror inte tingsrätten på och enligt vittnesuppgifter under rättegången har 50-åringen känt till huvudmannens knarksmuggling sen mars i fjol. Han döms därför för narkotikasmuggling och narkotikabrott. Tingsrätten friar honom från hanteringen av tre paket som beställts i hans namn blir sammanlagda mängden knark inte stor nog för att brotten ska anses som grova, vilket åklagaren åtalat för.

Häktningen av Vimmerbybon hävdes efter avslutad rättegång och han är försatt på fri fot i väntan på plats hos kriminalvården.

Huvudmannen döms till fängelse i sex år och tio månader för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott och grov vapensmuggling. Två andra män, i 20- och 55-årsåldern från Eskilstuna döms till fängelse i fyra år och tio månader respektive två år.

undefined
Samtliga fyra involverade i knarkhärvan döms till fängelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!