Tidigare turistchefen minns respekten för Astrid

Vimmerby sörjde Astrid Lindgrens död som den Vimmerbybo hon var. "Vi var stolta över att hon såg sig som småstadsjäntan från Vimmerby", säger Christina Thorstensson.

Christina Thorstensson var turistchef i Vimmerby när Astrid Lindgren gick bort. Här framför statyn av Astrid på torget. "Statyn är en helt egen historia", säger hon.

Christina Thorstensson var turistchef i Vimmerby när Astrid Lindgren gick bort. Här framför statyn av Astrid på torget. "Statyn är en helt egen historia", säger hon.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-01-28 06:14

Astrid Lindgrens bortgång blev en landssorg. Dåvarande turistchef Christina Thorstensson minns känslorna.

– Det var en stor saknad och sorg. Man får inte heller glömma att för många Vimmerbybor var hon inte bara kändisen Astrid utan en del av familjen på Näs. Hon var en Vimmerbybo med den respekten det medför, säger hon.

När minnesstunden hölls i kyrkan tillfrågades Thorstensson att tala – något hon gjorde efter överläggning med Astrids familj.

– Jag fick det fantastiskt fina uppdraget att tala på minnesstunden och det var oerhört hedrande. Jag tror inte att jag andades på hela dagen, det är det största jag gjort.

Fackeltåg och minnesplats på torget var alla privata initiativ för att hedra Astrid vid hennes bortgång, och kommunen kritiserades för att ha gjort för lite.

– Jag har ingen kommentar om det var för lite. Familjen var för oss det stora och turistbyrån är ett eget bolag så vi hade inget med kommunen att göra. Det jag minns är att vi hela tiden kände en stor respekt till personen Astrid och hennes familj. Vi ville inte göra business på henne för hon var en så viktig person.

Vad har Astrid betytt för Vimmerby?

– Hon har varit jätteviktig för synligheten, igenkänningen och också gett oss varumärket Astrid Lindgrens Värld. Att vara en födelseplats som Astrid berättar om det kan ingen ta ifrån oss. Hon är med oss här hela tiden genom sitt författarskap och utan henne hade vi bara varit en av alla andra småstäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!